Obama
0

"Poboljšana sigurnost u Iraku omogućava povlačenje Amerikanaca"

FENA
Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama izjavio je u utorak da se sigurnost u Iraku poboljšala i da Sjedinjene Države hitno trebaju okrenuti pažnju ka Afganistanu.

"Postoji napredak u sigurnosti, ali sada nam treba političko rješenje. Afganistan je sada središnji front u ratu protiv terorizma", izjavio je Obama na prvoj konferenciji za novinare u svom prvom putovanju u inostranstvo koje je dobilo veliki poublicitet, javio je AP.

"Situacija u Afganistanu je teška i urgentna. Moramo djelovati odmah kako bismo poništili pogoršanje situacije", izjavio je on.

Obama je ponovio svoj cilj povlačenja borbenih trupa iz Iraka u roku od 16 mjeseci nakon što postane predsjednik. On je, međutim, izjavio da će se konsultovati s vojnim zapovjednicima kako bi utvrdio koliko je vojnika potrebno zadržati u zemlji kako bi se zaštitile diplomatske i humanitarne operacije, obučili Iračani i provodile kontraterorističke operacije protiv al-Qaide u Iraku.

"Moj je cilj da više ne bude američkih vojnika angažovanih u borbenim operacijama u Iraku", kazao je.

Obama i dvojica njegovih senatorskih pratilaca, demokrata Jackl Reed iz Rhode Islanda i republikanac Chuck Hagel iz Nebraske, istaknuli su na konferenciji za novinare potrebu okretanja pažnje ka Afganistanu i pomoći Pakistanu u suočavanju s rastućim terorističkim prisustvom u njegovim granicama.

Obama je priznao da američki zapovjednik u Iraku, general David Petraeus, ne želi vremenski okvir za povlačenje američkih borbenih snaga.

"On želi zadržati što je moguće veću fleksibilnost. Da sam ja na njegovom mjestu, vjerovatno bih mislio isto. Moj posao kao kandidata za predsjednika i eventualnog vrhovnog zapovjednika, međutim, prevazilazi granice Iraka", izjavio je Obama.

On je također izjavio kako uviđa potrebu uzimanja u obzir sigurnosnih potreba u Afganistanu, stava iračke vlade i eventualnih unutrašnjih ulaganja novca koji se sada ulaže u Irak.