Australija
0

Pobjednik općih izbora još neizvjestan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon prebrojanih 75 posto glasova još nije jasno ko će pobijediti na općim izborima u Australiji, a izborna komisija predviđa da nijedno od dvoje glavnih rivala, aktualne laburističke premijerke Julie Gillard i konzervativnog vođe opozicije Tonyja Abbotta, neće osvojiti potrebnu većinu.

Preliminarni rezultati najneizvjesnijih izbora u posljednjih nekoliko desetljeća proturječni su i ne daju jasnu sliku ko će pobijediti, a kandidati glavnih stranak su izjednačeni, prenio je BBC u subotu.

Izborna komisija objavila je na svojoj web stranici da su vladajući laburisti i Liberalno-nacionalna koalicija do sada osvojili po 71 mjesto.

Na temelju do sada prebrojanih glasova izborna komisija predviđa da ni Gillard ni Abbott neće osvojiti 76 mjesta koliko je potrebno za osiguravanje većine u parlamentu, pa će vjerojatno morati formirati manjinsku vladu.

Prema procjenama nekih australskih analitičara, koje prenosi BBC, opozicijska koalicija će osvojiti 73 mjesta, laburisti 72, Zeleni jedno, i neovisni kandidati četiri mjesta.

Agencija Associated Press je navela kako će možda biti potrebno više od jedne sedmice da bude proglašen pobjednik, koji će možda morati tražiti podršku neovisnih kandidata da bi formirao vladu.

Gillard je izjavila u Melbourneu kako je još rano da bi se znalo ko je pobjednik, ali da će oni "nastaviti borbu da oforme vladu u toj zemlji", prenio je AP.

Abbott je izjavio da će odmah početi pregovore s neovisnim kandidatima da bi oni vodili vladu. "Spremni smo da vladamo i spremni smo ponuditi narodu Australije stabilnu, predvidivu i sposobnu vladu", rekao je Abbott u Sydneyu.

Premijerka Gillard izlazi na izbore samo dva mjeseca nakon što je u junu preuzela mjesto predsjednice vlade od svoga prethodnika Kevina Rudda.

Gillard je zamijenila Rudda na mjestu premijera nakon neočekivane smjene na čelu Laburističke stranke i tako postala prva žena premijer u povijesti Australije.

Dvije suprotstavljene strane ne slažu se u pitanjima kao što su načini smanjenja državnog duga, uvođenje poreza na eksploataciju ugljena i stvaranje nove telekomunikacijske infrastrukture.