SAD
0

Pobjede republikanca u Virginiji i New Jerseyju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Republikanski kandidati pobijedili su u utorak na vanrednim izborima za guvernere američkih saveznih država Virginija i New Jersey, što je, uprkos lokalnom karakteru izbora, znak upozorenja za demokratskog predsjednika Baracka Obamu i njegovu stranku uoči 2010. godine, u kojoj se održavaju važni kongresni izbori.

U Virginiji je konzervativni republikanac Bob McDonnell uvjerljivo pobijedio demokrata Creigha Deedsa s 59 prema 41 posto glasova, nakon 96 posto prebrojanih glasačkih listića.

"Razočarani smo", izjavio je dosadašnji guverner Virginije Tim Kaine, predsjednik Nacionalnog demokratskog odbora (DNC).

Republikanci su osvojili sve tri izborne utrke u Virginiji – za guvernera, zamjenika guvernera i državnog odvjetnika.

Virginija, tradicionalno republikanska "crvena" država, 2008. je glasala za Baracka Obamu, prvi put u četiri desetljeća, izabravši demokrata za predsjednika, no ispitivanja birača na izlasku s birališta pokazala su da guvernerski izbori nisu privukli Obamine birače - pripadnike manjina, mlade i intelektualce, već su dominirali stariji birači, u većem broju bijelci.

Neovisni birači, koji su 2008. bili ključni za pobjedu Obame, u utorak su u razmjeru 2-1 podržali republikanca McDonella, pokazale su izlazne ankete. Neovisni birači činili su gotovo trećinu na biralištima.

Za razliku od Virginije, gdje pobjeda republikanca nije iznenađenje, u tradicionalnom uporištu demokrata New Jerseyju ona je protumačena kao ozbiljan udarac, koji će zabrinuti mnoge demokratske kongresnike uoči izbora 2010. i umanjiti potporu za radikalne reforme Obamine administracije.

U New Jerseyju je umjereni republikanac Chris Christie pobijedio nepopularnog demokratskog guvernera Jona Corzinea, oko čijeg se reizbora Obama snažno angažirao sudjelujući na pet njegovih predizbornih skupova, a podržali su ga i potpredsjednik Joe Biden te bivši predsjednik Bill Clinton.

Christie, bivši državni odvjetnik, dobio je 49 posto a Corzine, nekadašnji predsjednik uprava banke Goldman Sachs 45 posto glasova, nakon 91 posto prebrojanih glasačkih listića. Republikanci, koji u New Jerseyju imaju pet puta manje registriranih birača od demokrata, posljednji put su osvojili neke državne izbore 1997.

I u New Jerseyju su izlazne ankete pokazale da je neovisnih birača bilo gotovo trećina, te da su u razmjeru 2-1 podržali republikanca Christiea.

U utorak su održani i izbori za mjesto u Kongresu SAD u 23. izbornoj jedinici u državi New York, koje su do sada držali republikanci. Demokrat Bill Owens pobijedio je Dougha Hoffmana, kandidata Konzervativne stranke, dok se republikanska kandidatkinja Dede Scozzafava ranije povukla iz utrke zbog uskraćene potpore u stranci.

Na izborima za gradonačelnika New Yorka Michael Bloomberg osvojio je treći mandat s 51 posto glasova, ispred demokrata Billa Thompsona sa 46 posto.

Gradonačelnike su birali i Boston, Atlanta, Detroit te niz drugih gradova.

U više saveznih država održavaju se i referendumi, naprimjer u Maineu o ukidanju zakona o istospolnim brakovima, te u Ohiu o dopuštanju otvaranja kasina.