Bijela kuća
0

Pobjede Republikanaca nisu vezane uz Obamu

FENA
Bijela kuća u srijedu je objavila da pobjede republikanaca na izborima za guvernere u saveznim državama Virginiji i New Jerseyju nisu bile referendum o predsjedniku Baracku Obami.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je novinarima u srijedu da su birači izišli na izbore u Virginiji i New Jerseyju kako bi riješili neka "isključivo lokalna pitanja koja nemaju veze s predsjednikom".

Gibbs ja naglasio da je glavna briga birača bilo ekonomsko stanje.

  • Ne mislim da predsjedniku trebaju izbori ili izlazne ankete kako bi to zaključio, kazao je.

Republikanci su porazili demokratske kandidate u objema državama, što otvara pitanja granica predsjednikova utjecaja na biračku bazu svoje stranke i na umjerene zastupnike koji su mu potrebni za donošenje najvažnijih zakona, ocjenjuje agencija AP.

Obama je podupro demokratske kandidate u objema saveznim državama, posebno guvernera Jona Corzinea u New Jerseyju, uz kojeg je bio na pet predizbornih skupova.

The New York Times u srijedu ocjenjuje kako su "guvernerski izbori udarac za Obamu", koji će potaknuti republikance da se pokušaju vratiti na kongresnim izborima 2010.

The Washington Post u analizi izbornih rezultata ističe kako su "promjene unutar biračkog tijela i zaokret ključnih biračkih grupa u objema državama otkrile pukotine u Obaminoj izbornoj koaliciji iz 2008., te da je u ovome trenutku republikansko biračko tijelo snažnije uoči izbora na polovici mandata iduće godine".

Konzervativni The Wall Street Journal navodi kako su "nadmoćne pobjede u Virginiji i New Jerseyju okrenule politički teren protiv predsjednika Baracka Obame samo godinu dana nakon njegova povijesnog izbora" u Bijelu kuću. prenosi Hina.