Svijet
0

Pobjeda vladajuće stranke na izborima u Gruziji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vladajuća stranka gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija osvojila je ogromnu većinu na parlamentarnim izborima, objavila je u petak Centralna izborna komisija.

Saakašvilijev Jedinstveni nacionalni pokret je osvojio 59,5 posto glasova, dok je opozicijski blok osvojio 17,7 posto.

Saakašvili je izjavio da je iznenađen podrškom koju je dobio, ali je obećao raditi zajednički s opozicijom.

Opozicija, pak, tvrdi da su izbori bili namješteni, dok su međunarodni posmatrači dali izborima pozitivnu ocjenu, ali su istaknuli neke nepravilnosti.

"Pojavili su se brojni izvještaji o uznemiravanju, od kojih su neki i potvrđeni", navodi Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) o izvještaju o izborima.

"Ovi izbori nisu bili savršeni", izjavio je šef posmatračke delegacije OSCE-a Joao Soares. On je ipak dodao da je "konkretan i suštinski napredak" ostvaren od predsjedničkih izbora u januaru.

Saakašvili je, nastojeći da izbjegne ponavljanje uličnih sukoba koji su prethodili ovim izborima, izjavio da će sarađivati sa svojim protivnicima.

"Nećemo poduzimati nikakve promjene bez konsultacija s cjelokupnim političkim spektrom i bez opozicije", kazao je on.

Izbori će dati Saakašvilijevom Jedinstvenom nacionalnom pokretu oko 120 od 150 mjesta u parlamentu - apsolutnu većinu.

Glavni opozicijski Ujedinjeni blok na drugom je mjestu po broju osvojenih mandata, a Kršćanski demokrati i Laburistička stranka dobili su dovoljno glasova da uđu u parlament.

Nadmoćna Saakašvilijeva pobjeda dat će mu velike ovlasti da oblikuje gruzijsku budućnost, javlja dopisnik BBC-a iz Tbilisija Matthew Collin.

On će sada smatrati da može nastaviti provedbu svoga plana radikalnih reformi, uz sigurnu podršku parlamenta kojim dominira njegova stranka.

Predsjednik se također nada da će približiti Gruziju Zapadu i da će je uvesti u NATO.

Opozicija je uglavnom vodila negativnu kampanju, optužujući vladu za korumpiranost i autoritarnost, javlja dopisnik BBC-a. Ona tvrdi da neće prihvatiti izborne rezultate.

Opozicija je pozvala na masovni protest na gruzijski Dan nezavisnosti iduće seedmice.

Nakon sukoba između policije i demonstranata u prošloj godini porasla su strahovanja od obnove građanskih nemira u zemlji.