Svijet
0

Pobjeda vladajuće socijalističke partije Mađarske

FENA
Vladajuća Socijalistička partija Mađarske (MSP) je u nedjelju u drugom krugu općih izbora u Mađarskoj pobijedila i tako postala prva mađarska demokratska vlada koja se nakon izbora zadržala na vlasti.

Ovo je prvi put od promjene društveno-političkog uređenja u Mađarskoj 1990. godine da ista politička elita ostane na vlasti u dva uzastopna mandata, a Ferenc Gyurcsany (Đurčanj) će ući u historiju kao prvi premijer koji je formirao dvije vlade.

Prema 98 posto prebrojanih listića, MSP je ukupno, u oba kruga, osvojio 186 poslaničkih mjesta, ili oko 48 posto u parlamentu sa 386 mjesta. Liberalima je pripalo 18, s tim da ove dvije stranke imaju i šest zajedničkih delegata. Blizak koaliciji bi mogao da bude i jedini nezavisni poslanik, kandidat Udruženja za županiju Šomođ.

Socijalisti su time za 10 mjesta povećali većinu iz prošlog saziva parlamenta, što je i lična pobjeda za premijera Ferenca Gyurcsanyja koji je vodio kampanju i nepopularnim obećanjima o teškim privrednim reformama u cilju smanjenja budžetskog deficita.

Na drugoj strani, glavna opoziciona stranka Fidesz pod vodstvom bivšeg premijera Viktora Orbana u koaliciji s desnim Demokratskim forumom (MDF) osvaja 176 mandata.

Moguće su minimalne promjene pošto još nije prebrojano oko 6.000 listića zaokruženih u inozemstvu.

U drugom krugu glasalo je 64,34 posto birača, a bitnih nepravilnosti, osim nekoliko povreda izborne šutnje, nije bilo.