Barack Obama
0

Pobjeda u Afganistanu neće biti ni brza ni laka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama upozorio je da pobjeda protiv pobunjenika u Afganistanu neće biti ni ‘brza’ ni ‘laka’, u govoru ratnim veteranima koji bi trebao ojačati podršku američke javnosti uoči važnih izbora ove sedmice u Afganistanu, javile su svjetske agencije.
  • Pobuna u Afganistanu nije nastala preko noći. Zato je ne možemo ni svladati preko noći. To neće biti lako, rekao je američki predsjednik u ponedjeljak u govoru u Phoenixu, u Arizoni, pred veteranima inozemnih ratova, prenio je France Presse.

  • Rat u Afganistanu je ‘vrijedan borbe’, istakao je Obama.

  • Ovo nije rat koji smo izabrali. Ovo je rat koji je nužan. Oni koji su 11. septembra napali Ameriku zarekli su se da će to opet učiniti. Ako je ne zaustavimo, talibanska pobuna će postati još već uporište iz kojega će Al Kaida planirati nove napade na Amerikance, upozorio je on.

  • Zato to nije samo rat za koji je vrijedno boriti se, već je presudan za obranu našeg naroda, dodao je američki predsjednik.

Obamin govor dolazi u vrijeme kada se Afganistanci pripremaju za izbore koji će se održati u četvrtak i koje talibani, jači no ikad otkako su 2001. svrgnuti s vlasti, žele omesti. Osiguranje izbora bit će najveća provjera Obamine strategije na temelju koje je ove godine u Afganistan poslano dodatnih 30.000 američkih vojnika.

Ostvarujući prijetnju, talibani su u subotu preuzeli odgovornost za bombaški napad u Kabulu u kojemu je poginulo sedam osoba. U govoru u kojem se dotaknuo Iraka, vojnih troškova i zdravstvene pomoći za veterane, Obama nije komentirao kandidate na afganistanskim predsjedničkim izborima kako ga ne bi optužili da se miješa u unutarnje stvari.

  • Iračani bi mogli biti izloženi novom "bezrazložnom" nasilju, upozorio je Obama, obećavši ipak da će SAD poštovati svoj plan povlačenja vojnih snaga do kraja 2011., javila je agencija France Presse.

  • Iračani će, kako budu uzimali sudbinu u svoje ruke, biti izloženi kušnjama i napadima, rekao je Obama.

  • Oni koji žele izazvati vjerske podjele pokušat će bez povoda postaviti više bomba i ubiti više nedužnih ljudi. To znamo. Sve naše borbene jedinice povući ćemo do kraja augusta iduće godine, a sve vojnike povući ćemo do kraja 2011. Za Ameriku će rat u Iraku biti završen, obećao je Obama.