Uvjerljiva DPJ
0

Pobjeda opozicije na izborima u Japanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema prvim rezultatima općih izbora održanih u nedjelju u Japanu, za koje je najavljeno da će dovesti do historijske promjene vlade, Demokratska stranka Japana (DPJ) uvjerljivo je pobijedila.

Ova pobjeda DPJ označila je kraj više od pola stoljeća duge vladavine Liberalno-demokratske stranke (LDP). Japanski premijer Taro Aso izjavio je da prihvata odgovornost za ovaj "težak poraz" i namjerava se povući sa čela stranke.

Skoro je izvjesno da će ga na položaju premijera zamijeniti Yukio Hatoyama, koji je svoju pobjedu pripisao bijesu javnosti prema političarima u trenutku kad Japan prolazi kroz tešku recesiju.

On je pobjedu DPJ-a na izborima opisao kao „političku revoluciju“ u Japanu, koji bilježi rekordnu nezaposlenost a privreda zemlje je u krizi, izvještava BBC.

Odziv birača na izborima je bio visok usprkos epidemiji svinjske gripe, velikim vrućinama i nevremenu izazavnom tajfunom u nekim dijelovima zemlje.

Konzervativna LDP, trenutno na čelu s premijerom Tarom Asom, vladala je Japanom, s izuzetkom 11 mjeseci, od 1955. godine, predvodeći zemlju kroz decenije fantastičnoga ekonomskog razvoja.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su međutim da će DPJ osvojiti više od 300 mjesta u Donjem domu parlamenta sa 480 poslaničkih mjesta.

Analitičari kažu da birači krive LDP za sadašnju ekonomsku krizu, te da su dovoljno nezadovoljni da bi tražili promjenu.

DPJ, inače stranka centra na čelu sa Yukijem Hatoyamom, kaže da će prebaciti težište sa podrške korporacijama na pomoć radnicima i potrošačima, što je izazov tradicionalnoj japanskoj politici od Drugoga svjetskog rata.

DJP također obećava da će smanjiti troškove birokratije i povećati fondove za socijalnu zaštitu – dok je Hatoyama obećao da će na svanjskopolitičkom planu poboljšati odnose sa japanskim susjedima i pokušati riješiti spor s Rusijom oko otočja na sjeveru Japana.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju kako se nada „jakom jedinstvu“ sa (najvjerovatnije) sljedećim premijerom Japana Yukijem Hatoyamom.

U saopćenju Bijele kuće se navodi da su ovo bili "historijski izbori u jednoj od najsvjetlijih demokratija svijeta“. U saopćenju stoji i da predsjednik Obama očekuje blisku saradnju s novim japanskim premijerom u "širokom spektru svjetskih, regionalnih i bilateralnih“ pitanja.