Svijet
0

Pobjeda opozicije na izborima u Irskoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glavna irska oporbena stranka Fine Gael i njezin čelnik Enda Kenny na putu su prema pobjedi na izborima održanima u petak, ali neće imati apsolutnu većinu u parlamentu, pokazale su izlazne ankete javne televizije RTE objavljene u subotu, prenose agencije.

Stranka desnog centra Fine Gael trebala bi osvojiti 36,1 posto prvih preferencijalnih glasova prema kompliciranom irskom izbornom sistemu proporcionalnog predstavništva, što je njezin najbolji rezultat od 1982. godine, ali ipak lošiji od predviđene rekordne pobjede.

Vladajuća Fianna Fail premijera Briana Cowena trebala bi osvojiti samo 15,1 posto prvih preferencijalnih glasova, a riječ je o njezinom najlošijem rezultatu u historiji. Fianna Fail je vladala gotovo bez prekida u raznim koalicijskim vladama u posljednje 24 godine.

Laburistička stranka, tradicionalni partner Fine Gaela, osvojila je prema anketama 20,5 posto glasova, prenosi Reuters.

Anketa RTE/Millward Brown Lansdowne obično vrlo precizno ukazuje na konačne izborne rezultate - na prošlim izborima 2007. njezini rezultati bili su unutar polovice postotnog poena konačnih rezultata.

Ručno prebrojavanje glasova irskih izbora počinje u subotu prije podne, a konačni rezultati očekuju se u nedjelju.

Cowen je bio prisiljen raspisati izbore zbog raspada vladajuće koalicije nakon prihvaćanja međunarodnog plana spašavanja zemlje koju su do finansijske krize 2008. nazivali "keltskim tigrom". Plan spašavanja vrijedan 85 milijarda eura, koji je Irska u novembru potpisala s Evrpskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), potopio je Cowenovu vladu. Mnogi su Irci obraćanje za pomoć međunarodnim ustanovama doživjeli kao nacionalno poniženje i osudili vladu jer u razdoblju krize nije uspjela očuvati sve do 2008. odličan gospodarski rast. Cowen je doživio i pobunu unutar vlastite stranke te je najavio da će se povući iz politike nakon izbora.

Nagli porast popularnosti Fine Gael duguje agresivnome govoru svoga predsjednika, bivšeg nastavnika 59-godišnjeg Kennyja, koji je zatražio da Irska s međunarodnim ustanovama "ispregovara nove kamatne stope i cijenu restrukturiranja banka", u čemu ga podržava 82 posto Iraca. Irska plaća 6 posto kamata na dobivene zajmove, što je previše po Kennyjevoj ocjeni. On pak budi veliku zabrinutost u EU-u koji se pita hoće li on provoditi drakonske mjere štednje koje je uvela sadašnja vlada.