Bolivija
0

Pobjeda Moralesa, opozicija u rasulu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bolivijski predsjednik Evo Morales lako je osvojio reizbor, sudeći po nezvaničnim rezultatima, dobijajući većinski mandat za nove revolucionarne promjene u ime bolivijske dugo ugnjetavane izborne većine.

Moralesovi saveznici također su zabilježili uvjerljivu pobjedu u oba doma Kongresa na nedjeljnim izborima, javio je AP.

Njegovi oponenti tvrde kako strahuju da će vođa sindikata uzgajivača koke iskoristiti svoju ojačanu vlast ne samo da nastavi da poništava nejednakosti zasnovane na rasnoj pripadnosti nego da guši ljudska prava i produbljuje uticaj države nad ekonomijom.

Nezvanični rezultati 98 posto glasova s birališta pokazuju da je prvi bolivijski izvorni predsjednik pobjedio sa 63 posto glasova - 36 posto ispred najbližeg od devet izazivača.

Oduševljene pristalice koje su mahale bolivijskim zastavama skakali su centralnim trgom La Paza, Murillom, nakon što su zatvorena glasačka mjesta, uzvikujući "Evo, Evo!".

Manfred Reyes, bivši državni guverner i vojni oficir, uskoro nakon toga je priznao poraz. On je dobio 27 posto glasova, sudeći po nezvaničnim rezultatima.

U gromoglasnom pobjedničkom govoru praćenom vatrometom, Morales je pozvao sve sektore društva, uključujući i opoziciju, da se ujedine oko njega.

  • Imamo enormnu odgovornost da produbimo i ubrzamo ovaj proces promjena, izjavio je on, insistirajući da će mu konačni rezultati dati dvotrećinsku većinu u oba doma Kongresa.

Nezvanični rezultati pokazali su da je opozicija u rasulu.

Tri političke stranke koje su decenijama dominirale bolivijskom političkom scenom sada su skoro izbrisane. Jedina preživjela stranka je Nacionalna unija. Njen predsjednički kandidat, Samuel Doria Medina, centristički magnat cementne industrije dobio je samo šest posto glasova, sudeći po prvim rezultatima.

Glasači su također izabrali novi Kongres, a početni rezultati pokazali su da je Moralesov ljevičarski Pokret ka socijalizmu lako osvojio većinu u oba doma parlamenta, 36-članom Senatu i 130-članom Donjem domu.