Island
0

Pobjeda lijeve koalicije socijaldemokrata i Zelenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lijeva koalicija socijaldemokrata i zelenih pobijedila je na prijevremenim izborima na Islandu, prema prvim procjenama izborne komisije, a konzervativna Stranka nezavisnost priznala je poraz.

Demokratska stranka dobila je 31,9 posto glasova birača a njezin koalicijski partner stranka Zelenih 23,3 posto, odnosno većinu od 55,2 posto, objavila je islandska nacionalna televizija RUV.

"Da, mogu se smijati ako su ovi rezultati tačni, ovi izbori će biti povijesni jer će to biti prvi puta da su stranke ljevice dobile većinu", kazala je čelnica socijaldemokrata premijerka Johanna Sigurdardottir.

Čelnik islandske konzervativne Stranke nezavisnosti Bjarni Benediktsson priznao je da je njegova stanka "izgubila povjerenje birača".

"Jasno je da smo izgubili povjerenje" biračkog tijela, rekao je čelnik stranke koja je posljednjih 18 godina vodila zemlju sve do januara ove godine.

Islanđani Stranku nezavisnosti smatraju odgovornom za finansijsku krizu i urušavanje finansijskog sektora, pokazuju ispitivanja javnog mnijenja, prenijele su agencije.

Gotovo 228.000 birača te otočne zemlje usred sjevernog Atlantika biralo je u subotu 63 zastupnika parlamenta Althinga na izborima koji se održavaju u jednom krugu.

Prijevremeni izbori sazvani su nakon ostavke konzervativne vlade u januaru potaknute teškom finansijskom krizom, a zemlju je u međuvremenu vodila lijeva koalicija socijaldemokrata i zelenih na čelu s premijerkom Johannom Sigurdardottir, koja se zauzima za ulazak u EU i prihvaćanje eura.