Svijet
0

Pobjeda konzervativne stranke Istiklal na izborima u Maroku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na parlamentarnim izborima u Maroku najviše glasova osvojila je konzervativna stranka Istiklal, pokazali su konačni rezultati izbora koje je u ponedjeljak saopćila vlada.

Istiklal (Nezavisnost), najstarija marokanska stranka i članica dosadašnje vladajuće koalicije, osvojila je 52 od ukupno 325 mjesta u parlamentu, ispred opozicijske islamske Partije pravde i razvoja, koja će imati 46 poslanika, saopćilo je marokansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Analitičari su uoči izbora, održanih u petak, predviđali pobjedu umjerene Partije pravde i razvoja, koja je očekivala da će osvojiti najmanje 80 poslaničkih mjesta, podsjeća agencije Reuters.

Desničarski Narodni pokret i liberalno Nacionalno okupljanje nezavisnih imat će 41, odnosno 39 poslanika u parlamentu, a Socijalistička unija narodnih snaga, glavni koalicijski partner Istiklala, svega 38, što je 14 manje nego na prethodnim izborima 2002. godine.

Odziv birača bio je najniži otkada se u Maroku održavaju izbori - svega 37 posto, u poređenju s 52 posto prije pet godina.

Nakon što su saopćeni zvanični rezultati izbora, kralj Mohammed VI treba imenovati premijera, koji će pregovarati s parlamentarnim strankama o formiranju koalicije.

Suštinska vlast u Maroku ostaje u rukama kralja Mohammeda, koji je u isto vrijeme šef države, glavnokomandujući vojske i vjerski vođa.