Indija
0

Pobjeda Kongresne stranke i njenih saveznika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kongresna stranka na vlasti u Indiji i njeni saveznici odnijeli su ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim izborima održanim od polovine aprila do polovine maja i uskoro će formirati novu vladu, prema djelimičnim rezultatima objavljenim u subotu.

Dok je prebrojavanje glasačkih listića u toku za 543 mjesta u Narodnoj skupštini, Ujedinjeni i progresivni savez (UPA) na čelu s Kongresnom strankom dobio je 250 mjesta u odnosu na 160 koliko je dobio Nacionalni i demokratski savez (NDA), okupljen oko Stranke indijskog naroda (BJP), prenosi AFP.

Samo je Kongresna stranka dobila 190 mjesta, najbolji rezultat od 1991., objavila je na internet stranici Izborna komisija.

Potpuni i zvanični rezultati očekuju se u 17 sati po lokalnom vremenu.

  • Manmohan Singh bit će ponovo premijer, kazao je ministar Oscar Fernandes.

Stranka BJP, hinduska nacionalna opozicija, priznala je poraz.

  • Jasno je da Ujedinjeni i progresivni savez na čelu s Kongresnom strankom predstavlja najveću grupaciju u parlamentu. Prihvatamo odluku naroda, rekao je predsjedavjući stranke Bharatiya Janata Party (BJP).

Indijski izbori, nazvani "najveća demokratska vježba na svijetu", odvijali su se u pet faza od 16. aprila do 13. maja uz učešće od 60 posto od 714 miliona birača.