Svijet
0

Pobjeda komunista na izborima u Moldaviji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vladajuća komunistička partija u Moldaviji dobila je na izborima dovoljno glasova da zadrži većinu u parlamentu, ali nema dovoljan broj poslanika da izabere novog predsjednika, čime se otvara mogućnost novih parlamentarnih izbora, pokazuju rezultati ankete po izlasku s birališta.

Prvi potez parlamenta je izbor novog predsjednika, a ukoliko komunisti ne uspiju da dobiju podršku opozicije i izaberu kandidata tokom tri kruga glasanja, onda po ustavu moraju da budu raspisani novi parlamentarni izbori, naveo je u ponedjeljak Reuters.

Šef države Vladimir Voronjin, jedini komunistički lider u Evropi, koji je predsjednik od 2001. godine, nema, prema ustavu, pravo na treći uzastopni mandat. Sa 45.5 posto osvojenih glasova i 56 poslanika u parlamentu koji ima 101 mjesto, prema procijenama moldavskog Instituta za javnu politiku koji je uradio ankete po izlasku s birališta, Voronjinovim komunistima bit će potrebno još pet glasova poslanika da bi izabrali svog kandidata.

Najveća opoziciona partija Liberalne demokratije osvojila je u nedjelju 14 posto glasova, koliko i Liberalna partija, a treća opoziciona stranka Naša Moldavija 10 posto, objavio je Institut za javnu politiku. Te tri opozicione partije saopćile su da neće ulaziti u koaliciju s komunistima.

Moldavija, koja je 1991. godine proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza, najsiromašnija je evropska zemlja koju su opteretili i sukobi u Pridnjestrovlju. Ta provincija se odvojila od Moldavije 1992. uz vojne sukobe i brojne žrtve. Pridnjestrovlje se nalazi u oblasti Moldavije preko rijeke Dnjestar, a s druge strane graniči se s Ukrajinom.

Ispitivanja javnog mnjenja uoči izbora pokazivala su da će Voronjinova Komunistička partija dobiti podršku 36 posto birača, dok će tri opozicione partije, koje se zalažu za bliže veze s Rumunijom i EU, osvojiti mnogo manje glasova.

Zvanični rezultati izbora bit će objavljeni za nekoliko dana.