Svijet
0

Po dva Pulitzera za Los Angeles Times i The Wall Street Journal

NINA
Associated Press je nagrađen za fotografsko izvještavanje iz Iraka
Associated Press je nagrađen za fotografsko izvještavanje iz Iraka
Na 48. manifestaciji dodjele Pulitzerovih nagrada prestižno godišnje američko priznanje za tiskane medije jučer su u New Yorku dobili Los Angeles Times i The Wall Street Journal.

Times je dobio nagradu za javne zasluge serijom članaka u kojima je razotkrio pogubne medicinske probleme i rasne nepravde u javnoj bolnici u Los Angelesu. A priznanje je također dobio i Kim Murphy, novinar tog lista, u domeni vanjske politike za izvještavanje iz Rusije.

The Wall Street je primio dvije Pulitzerove nagrade, jednu za članke o pacijentima koji su se uspješno odbranili od raka, reportažu novinara Amy Dockser Marcus, a drugu nagradu je za filmsku kritiku dobio novinar Joe Morgenstern.

Dele Olojede iz Newsday s Long Islanda dobio je nagradu za međunarodno izvještavanje o Ruandi deset godina nakon genocida. Priznanje za fotografsko izvještavanje za seriju snimaka krvavih sukoba u Iraku dobila je novinska agencija Associated Press.

Pulitzerove nagrade, među ostalima, su dodijeljene i listovima The Boston Globe, Chicago Tribune, The Cleveland Plain Dealer i The Sacramento Bee.

Pulitzerove nagrade dodjeljuje Univerzitet Columbia iz New Yorka gdje će nagrade biti uručene idućeg mjeseca. Svaka nagrada donosi 10.000 dolara, osim priznanja za javne zasluge koje nosi zlatnu medalju.