PlO će se ponovo obratiti UN-u povodom izraelskih kolonija

F
FENA
7.12.2011. u 19:06
0
0
PlO će se ponovo obratiti UN-u povodom izraelskih kolonija
0
PlO će se ponovo obratiti UN-u povodom izraelskih kolonija Saeb Erakat
Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) saopćila je u srijedu da će se ponovo obratiti Vijeću sigurnosti UN-a povodom pitanja izraelskih kolonija.
Palestinsko vodstvo, suočeno s projektima izraelskih kolonija velikih razmjera, posebno u istočnom Jerusalemu, kao i na cijeloj Zapadnoj obali, odlučilo je da se hitno obrati Vijeću sigurnosti kako bi se zaustavili ovi projekti kojima je cilj da se onemogući rješenje za dvije države“, rekao je AFP-u palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Izrael je nedavno učestao s najavama o izgradnji stanova u kolonijama, što je osudila međunarodna zajednica koja uzalud pokušava da oživi izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Izraelsko ministarstvo stanovanja najavilo je 15. novembra objavljivanje tendera za izgradnju više od 800 novih stanova u dvije četvrti kolonija u okupiranom i pripojenom istočnom Jerusalemu.

Izrael je 1. novembra najavio izgradnju još 2.000 stanova u kolonijama.

Nacrt arapske rezolucije donesen 18. februara, koji osuđuje „neleganu“ kolonizaciju na okupiranim palestinskim teritorijama i zahtjeva njen prekid, nije usvojen jer je SAD stavio veto.

Ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti, među kojima Evropljani, glasale su za rezoluciju.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: