Venecuela
0

Pljačkaši banke već drugi dan drže više od 30 talaca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naoružani pljačkaši već drugi dan drže više od 30 talaca u banci u centralnoj Venecueli, natežući se sa stotinama policajaca i s malo nade da će doći do napretka, saopćili su zvaničnici.

Nekolicina napadača zarobila je službenike i klijente banke, među kojima trudnicu i nekoliko male djece, u ponedjeljak ujutro nakon propalog pokušaja pljačke, javili su regionalni zvaničnici i lokalni mediji.

Na stotine teško naoružanih vojnika razmješteno je s druge strane ulice prekoputa banke, a helikopteri su povremeno nadlijetali i nervozna rodbina se okupila u blizini, pozivajući na mirno okončanje krize, javio je Reuters.

Plakati su postavljeni na prozore filijale Banco Provincial, koja je u vlasništvu španske BBVA banke.

"U stvarnoj smo opasnosti. Oni nas mogu ubiti. Molimo vas, pomozite", pisalo je na jednom od njih.

Vlasti tvrde da su otmičari općenito nespremni na pregovore iako su zatražili ambulantno vozilo koje bih odvezlo s mjesta napada s nekolicinom talaca.

"Izgleda da su oni novi u ovome. Oni bi mogli učiniti nešto sumanuto i svašta bi se moglo dogoditi", izjavio je za Union radio Manuel Granadillo, regionalni sigurnosni zvaničnik.

Pljaškaši su oslobodili nekoliko talaca tokom natezanja s policijom a dvoje službenika banke je pobjeglo, među kojima i čuvar kome su napadači zaprijetili da će ga ubiti.

Nekoliko talaca moglo se vidjeti kroz prozore kako razgovaraju i gestikuliraju. Neki taoci poslali su tekstovne telefonske poruke svojim nabližim u kojima navode da su njihovi otmičari umorni, javili su lokani mediji.

Hrana, voda i pelene dostavljeni su ljudima u banci tokom natezanja s policijom, dodaje se u medijskim izvještajima. Kriminal je vodeće političko pitanje u zemlji koja ima jednu od najviših svjetskih stopa ubistava iz vatrenog oružja. Ankete javnosti pokazuju da kriminal izaziva najveću zabrinutost Venecuelanaca.

Predsjednik Hugo Chavez najavio je da će se pozabaviti tim problemom, upozoravajući svoje političke saveznike da bi na izborima u ovoj godini mogli pokleknuti pred opozicijom ako vlada ne napravi pomake u borbi protiv kriminala.