Merkel i Putin
0

Plinski spor bi uskoro mogao biti riješen

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka i Rusija sigurne su da će sukob zbog dobave plina uskoro biti pozitivno riješen, rečeno je nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog premijera Putina u petak u Berlinu.

"Postoje signali da bi se to pitanje moglo uskoro riješiti i nadam se da će Evropa ubrzo dobiti svoj plin", rekla je Merkel nakon susreta s Putinom. Izjavila je da bi uskoro mogla početi "pokusna faza" pod nadzorom Evropske unije u toku koje bi trebao poteći plin prema Evropi.

Merkel nije nikoga okrivila za teškoće u opskrbi Evrope plinom te je naglasila da je trenutačno "u interesu svih strana" da plin što prije poteče. Njemačka se i dalje zauzima da se što brže dovrši Baltički plinovod kojim bi izravno iz Rusije dotjecao plin u Njemačku, naglasila je Merkel.

Putin, koji je uoči susreta s Merkel razgovarao s predstavnicima vodećih europskih energetskih tvrtaka, njemačkim E.ON-om, talijanskim Enijem i francuskim Gaz de Franceom, naglasio je da je na sastanku dogovoreno stvaranje međunarodnog konzorcija koji će u Rusiji preuzimati tzv. tehnički plin od Gazproma. Konzorcij bi dalje jamčio za nesmetan protok plina prema Evropi.

"Mislim da će uskoro sukob zbog plina biti prevladan", rekao je Putin, još jednom optuživši Ukrajinu za krađu plina. No istodobno je rekao da "nije vrijeme za traženje krivca", nego da treba učiniti sve kako bi plin što prije potekao, prenijela je Hina.

Putin je iz Berlina otputovao u Dresden gdje će primiti nagradu za doprinos u izgradnji njemačko-ruskih odnosa. Nakon toga bi trebao nazočiti tradicionalnom Opernom balu u poznatoj drezdenskoj Semperovoj Operi.

Nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava prosvjedovalo je zbog dodjele te nagrade Putnu prije svega zbog rata u Čečeniji. Putin je u Dresdenu živio između 1985. i 1989. kao časnik sovjetske tajne službe KGB-a.