Svijet
0

Pleše odgovorio na sva pitanja haških istražitelja

FENA
Zagreb
Zagreb
Glavni urednik Slobodne Dalmacije Mladen Pleše izjavio je u utorak u Zagrebu nakon razgovora s haškim istražiteljima da je odgovorio na sva pitanja u svezi s objavljivanjem dodatka optužnice koji je imao oznaku povjerljivosti.

"Istražitelje Haškog suda zanimale su pojedinosti o nekoliko tekstova koje smo objavili u Slobodnoj Dalmaciji, a koji se tiču dodatka optužnice protiv generala Gotovine, Čermaka i Markača. Odgovorio sam na sva pitanja, dao objašnjenja i sad je na Haškom sudu da odluči što će biti dalje", rekao je Pleše u izjavi za novinare nakon razgovora s haškim istražiteljima koji je trajao nešto više od sat vremena.

Na pitanje novinara je li znao da je taj dodatak optužnice tajan, umiješao se Plešin odvjetnik Čedo Prodanović koji je izjavio da se Pleše obvezao da ne smije govoriti o sadržaju razgovora, a da to pitanje već ulazi u sadržaj.

Prodanović je izjavio da je Pleše osumnjičen za povredu pravila 77 o postupku i dokazima Tribunala, a to znači da je pokazao "nepoštivanje Suda objavom tajnog dokumenta".

"Naravno da se on branio da to nije počinio, ali o detaljima ne smijem govoriti", rekao je Prodanović.

Upitan kada bi Haški sud mogao donijeti odluku o tome hoće li protiv Plešea podići optužnicu ili odustati od kaznenog progona, Prodanović je rekao da donošenje takvih odluka obično dugo traje, ali da bi bilo "zaista na neki način smiješno da se diže optužnica nakon što je taj dokument postao javan".

"U principu se takva zaštita radi da bi se sačuvao postupak... Ako je nekoliko dana iza ovog (objavljivanja u Slobodnoj Dalmaciji) i sam Sud otkrio tajni dio optužnice, onda ovo sve skupa postaje formalizam ukoliko bi se išlo u postupak, ali to je odluka tužiteljstva i mi to ne možemo komentirati".

Bivši urednik Informativnog programa Hrvatske televizije (HTV) Vladimir Rončević, koji je također osumnjičen za nepoštivanje Suda, trebao bi svoj razgovor s istražiteljima početi oko 13 sati.