Svijet
0

Plesačica sa Costa Concordije priznala da je bila kapetanova ljubavnica

Klix.ba
Domnica Cemortan (lijevo)
Domnica Cemortan (lijevo)
Plesačica, koja je bila na palubi broda Costa Concordia u trenutku nasukavanja koje je dovelo do smrti 32 osobe, priznala je da je bila kapetanova ljubavnica.

Moldavka Domnica Cemortan priznala je talijanskom sudu da se na brod ukrcala besplatno, nekoliko sati prije brodoloma kod ostrva Giglio.

"Kada ste nečija ljubavnica, niko vas ne pita za kartu", rekla je.

Cemortan je navela kako je na brodu radila tri sedmice u decembru 2011. godine. Pokušala je izbjeći pitanje da li je bila u vezi sa optuženim kapetanom Francescom Schettinom, a odgovorila je potvrdno tek nakon što joj je saopćeno da bi mogla krivično odgovarati zbog odbijanja odgovora.

Na suđenju je otkriveno i kako je član posade Maitre d'Antonello Tievoli, porijeklom sa ostrva Giglio, zamolio kapetana da prođu blizu ostrva. Schettino se složio, ali je i mislio da Concordia nije dovoljno blizu ostrvu te je naredio svom drugom oficiru da naredni put prođu bliže ostrvu. Tačno sedam dana kasnije, Concordia se nasukala na greben.

Nasukavanje Costa Concordije u januaru prošle godine je jedna od najgorih pomorskih nesreća u današnjem dobu.

Schettinu (52) prijeti 20 godina zatvora, ukoliko bude osuđen zbog zanemarivanja dužnosti i višestrukih optužbi za ubistvo.

Cemortan je do sada negirala aferu sa kapetanom, iako su njeni kofer i bikini pronađeni u njegovoj kabini.