{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pleme Masho-Piro iz Perua nema nikakav kontakt s civilizacijom

S
1.2.2012. u 08:45
0
56
Pleme Masho-Piro iz Perua nema nikakav kontakt s civilizacijom
0
Grupa Survival International je objavila fotografije plemena Mascho-Piru iz Perua koje živi u blizini Nacionalnog parka Manu. Ovo pleme nikada nije imalo direktnog kontakta s civilizacijom, ali se sve češće pojavljuju u blizini drugih ljudi.
Za selidbu ovog plemena grupa Survival International krivi projekte otkrivanja plina i nafte te nezakonito krčenje zemljišta. Međutim, pleme Mashco-Piro prema svemu sudeći želi nastaviti živjeti kao i do sad.

U posljednje vrijeme je zabilježeno nasilje nad ljudima koji su došli na zemlju koja pripada precima ovog plemena. Članovi plemena su strijelama gađali turiste u čamcima. Nedavno je ispaljena i strijela upozorenja na rendžera koji čuva park Manu.

Članovi plemena su također strijelom usmrtili Nicolasa Floresa, člana drugog plemena koji je 20 godina pokušavao uspostaviti kontakt s njima.

Napad na antropologa Glenna Sheparda potkrepljuje činjenicu da pleme strahuje od kontakta sa svijetom koji ih okružuje.

Španski arheolog Diego Crotijo je sa udaljenosti od 120 m napravio fotografije koristeći se teleskopom montiranim na fotoaparat. Njegove fotografije su do sada najdetaljnije.

Stručnjaci smatraju da se učestalost nasilja može zaustaviti zaštitom zemljišta koje pripada lokalnim plemenima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: