{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pleme Masho-Piro iz Perua nema nikakav kontakt s civilizacijom

S
1.2.2012. u 08:45
0
56
Pleme Masho-Piro iz Perua nema nikakav kontakt s civilizacijom
0
Grupa Survival International je objavila fotografije plemena Mascho-Piru iz Perua koje živi u blizini Nacionalnog parka Manu. Ovo pleme nikada nije imalo direktnog kontakta s civilizacijom, ali se sve češće pojavljuju u blizini drugih ljudi.
Za selidbu ovog plemena grupa Survival International krivi projekte otkrivanja plina i nafte te nezakonito krčenje zemljišta. Međutim, pleme Mashco-Piro prema svemu sudeći želi nastaviti živjeti kao i do sad.

U posljednje vrijeme je zabilježeno nasilje nad ljudima koji su došli na zemlju koja pripada precima ovog plemena. Članovi plemena su strijelama gađali turiste u čamcima. Nedavno je ispaljena i strijela upozorenja na rendžera koji čuva park Manu.

Članovi plemena su također strijelom usmrtili Nicolasa Floresa, člana drugog plemena koji je 20 godina pokušavao uspostaviti kontakt s njima.

Napad na antropologa Glenna Sheparda potkrepljuje činjenicu da pleme strahuje od kontakta sa svijetom koji ih okružuje.

Španski arheolog Diego Crotijo je sa udaljenosti od 120 m napravio fotografije koristeći se teleskopom montiranim na fotoaparat. Njegove fotografije su do sada najdetaljnije.

Stručnjaci smatraju da se učestalost nasilja može zaustaviti zaštitom zemljišta koje pripada lokalnim plemenima.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: