Pružanje pomoći
170

Platforma Airbnb nudi besplatan smještaj za 20.000 afganistanskih izbjeglica

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Platforma za rezervaciju smještaja putem interneta, Airbnb objavila je da će besplatno obezbijediti dom za 20.000 afganistanskih izbjeglica u procesu njihovog izmještanja širom svijeta.

"Nadam se da će ovo inspirisati druge poslovne lidere da učine isto. Nema vremena za gubljenje", rekao je izvršni direktor kompanije Airbnb, Brian Chesky.

"Od danas će Airbnb početi besplatno smještati 20.000 afganistanskih izbjeglica širom svijeta", napisao je na svom Twitter profilu Chesky.

Kompanija je rekla da će se troškovi boravka finansirati iz doprinosa Airbnb -a i direktno od direktora Cheskyja, kao i iz donacija u Fond za izbjeglice koji je ustanovio Airbnb.

Zatražio je da mu se jave domaćini volonteri, rekavši da je raseljavanje i preseljenje afganistanskih izbjeglica u SAD i druge zemlje jedna od najvećih humanitarnih kriza našeg vremena.

Vlasnici nekretnina koji su također domaćini na Airbnb platformi ohrabrivani su da doniraju boravke u svojim kućama za "ljude u krizi".

Inicijativa je od tada ponudila besplatne boravke ljudima pogođenim potresom u Mexico Cityju, požarima u Kaliforniji, požarima u Australiji i drugim katastrofama.

Prošle je sedmice hitno finansirala i podržala Međunarodni odbor za spašavanje, HIAS i Crkvenu svjetsku službu za privremeni boravak koja je obezbijedila privremeni smještaj za 1.000 pristiglih afganistanskih izbjeglica.

Tokom proteklog vikenda, smjestili su 165 izbjeglica u sigurne stanove nedugo nakon dolaska u SAD.