Svijet
0

Plassnik: Treba riješiti posljednje statusno pitanje na Balkanu

FENA
Ministrica vanjskih poslova Austrije Ursula Plassnik izjavila je danas u Beču da treba što prije riješiti posljednji statusni problem na Balkanu kako bi se osigurala stabilnost cijelog regije.

Nakon razgovora s talijanskim kolegom Massimom D'Alemom ona je rekla da je u interesu Italije i Austrije da Balkan dosljedno nastavi put reformi.

Plassnikova je posebno podvukla značaj Italije koja je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i Kontakt-grupe za Kosovo.

"Posljednji statusni problem mora konačno biti riješen kako bi se osigurala stabilnost na Balkanu. Ne smijemo dozvoliti da to pitanje postane kamen spoticanja na evropskom putu čitave regije", poručila je šefica austrijske diplomatije.

Ona je, u razgovoru s D' Alemom, koji prati predsjednika Italije Giorgija Napolitana u zvaničnoj posjeti Austriji, istakla da dvije zemlje odlično sarađuju.

"Južni Tirol je u prošlosti često bio element podjela, a danas je jak i pozitivan element koji nas spaja, i evropski model kako se pitanje jedne manjine može riješiti", objasnila je Plassnik, prenio je Tanjug.