Denver, SAD
0

Planiran atentat na Obamu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Četiri osobe su uhapšene u Denveru, na zapadu SAD-a, i osumnjičene za planiranje ubistva demokratskog kandidata za Bijelu kuću Baracka Obame, objavila je u ponedjeljak navečer jedna američka televizija.

Jedan od uhapšenih ljudi je kazao vlastima kako je trebalo da "pucaju na Obamu s vrlo povoljnog položaja, iz puške, na razdaljini od 750 metara", objavio je CBS 34, prenosi AFP.

Napad na Obamu je trebalo izvesti u četvrtak, kada će on, na stadionu koji prima 75.000 ljudi, održati govor kao kandidat Demokratske stranke za predsjedničke izbore koji će se održati u novembru, objavila je televizija.

Jedan od osumnjičenih je uhapšen u nedjelju, kada je policija pronašla dvije puške iznimne snage u njegovom iznajmljenom kamionu.

Drugi muškarac je imao kukasti križ, pa se pretpostavlja da bi mogao imati veze s bijelim rasistima.

Ured tužitelja u Denveru će održati konferenciju za štampu. Tužitelj Troy Eid je izjavio za televiziju CBS 34 kako ne misli da postoji prijetnja Obami.

Ova zavjera je predmet istrage "tajne službe", savezne agencije s mandatom Kongresa koja koordinira sigurnost za vrijeme demokratske konvencije što je počela u ponedjeljak u Denveru, u saradnji s 55 vladinih agencija, uključujući FBI i CIA-u.

Između 3.000 i 5.000 policajaca je mobilizirano da patroliraju ulicama Denvera, grada s dva miliona stanovnika koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.600 metara, u planinama Kolorada.