{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plan za povlačenje iz Iraka u slučaju neuspjeha Bushove strategije

F
12.3.2007. u 17:42
0
0
Plan za povlačenje iz Iraka u slučaju neuspjeha Bushove strategije
0
Plan za povlačenje iz Iraka u slučaju neuspjeha Bushove strategije
Stručnjaci Pentagona počeli su da rade na strategiji postepenog povlačenja američkih trupa iz Iraka u slučaju da politika pojačavanja vojne prisustnosti ne uspije, objavio je u ponedjeljak Los Angeles Times.
Sadašnja strategija, koju je polovinom januara najavio George W. Bush, predvidjela je da se u Irak pošalje 21.500 dodatnih vojnika kako bi se okončalo nasilje u toj zemlji.

Los Angeles Times, koji se poziva na vojne zvaničnike i savjetnike Pentagona koji su zahtijevali da ostanu anonimni, naglašava da se ta strategija povlačenja bazira djelimično na američkom iskustvu iz Salvadora 80-tih godina.

Za vrijeme građanskog rata u Salvadoru između 1981. i 1982. godine, SAD je rasporedio vojnike specijalnih snaga kako bi pomogao salvadorskoj vojsci da pobijedi pobunjenike.

Historičari ocjenjuju da su te specijalne snage omogućile da se postepeno profesionalizira salvadorska vojska i da se izbjegne veće američko miješanje.

Plan povlačenja iz Iraka je blizak preporukama Studijske grupe za Irak, kao i komentarima sekretara za odbranu Roberta Gatesa, koji su pred Kongresom izjavili da razmatraju alternativno rješenje ako sadašnja strategija propadne.

Ove pripreme se odvijaju u klimi krajnje napetosti u Pentagonu, navodi Los Angeles Times.

Neki u Pentagonu podržavaju novog komandanta multinacionalnih snaga u Iraku generala Davida Petraeusa i jačanje trupa, dok su drugi bliži generalu Johnu Abizaidu, bivšem glavnom vojnom komandantu na Bliskom istoku, koji želi da prenese odgovonost za sigurnost na Iračane.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: