{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plan za povlačenje iz Iraka u slučaju neuspjeha Bushove strategije

F
12.3.2007. u 17:42
0
0
Plan za povlačenje iz Iraka u slučaju neuspjeha Bushove strategije
0
Plan za povlačenje iz Iraka u slučaju neuspjeha Bushove strategije
Stručnjaci Pentagona počeli su da rade na strategiji postepenog povlačenja američkih trupa iz Iraka u slučaju da politika pojačavanja vojne prisustnosti ne uspije, objavio je u ponedjeljak Los Angeles Times.
Sadašnja strategija, koju je polovinom januara najavio George W. Bush, predvidjela je da se u Irak pošalje 21.500 dodatnih vojnika kako bi se okončalo nasilje u toj zemlji.

Los Angeles Times, koji se poziva na vojne zvaničnike i savjetnike Pentagona koji su zahtijevali da ostanu anonimni, naglašava da se ta strategija povlačenja bazira djelimično na američkom iskustvu iz Salvadora 80-tih godina.

Za vrijeme građanskog rata u Salvadoru između 1981. i 1982. godine, SAD je rasporedio vojnike specijalnih snaga kako bi pomogao salvadorskoj vojsci da pobijedi pobunjenike.

Historičari ocjenjuju da su te specijalne snage omogućile da se postepeno profesionalizira salvadorska vojska i da se izbjegne veće američko miješanje.

Plan povlačenja iz Iraka je blizak preporukama Studijske grupe za Irak, kao i komentarima sekretara za odbranu Roberta Gatesa, koji su pred Kongresom izjavili da razmatraju alternativno rješenje ako sadašnja strategija propadne.

Ove pripreme se odvijaju u klimi krajnje napetosti u Pentagonu, navodi Los Angeles Times.

Neki u Pentagonu podržavaju novog komandanta multinacionalnih snaga u Iraku generala Davida Petraeusa i jačanje trupa, dok su drugi bliži generalu Johnu Abizaidu, bivšem glavnom vojnom komandantu na Bliskom istoku, koji želi da prenese odgovonost za sigurnost na Iračane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: