Važan događaj
55

Plan koji sadrži stotine miliona dolara: Šta je cilj i svrha američkog Samita za demokratiju

V. K.
Samit za demokratiju otvorio Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Samit za demokratiju otvorio Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Joe Biden današnjim zasjedanjem otvorio je prvi američki Samit za demokratiju u kojem učestvuje više od 100 predstavnika zemalja svijeta, civilnog društva i zvaničnika iz privatnog sektora.
Samit koji će se zbog pandemije održati u online formatu trajat će dva dana, a fokus događaja trebao bi se odnositi na borbu protiv korupcije na globalnom niovu, odbranu od autoritarnih aktivnosti kao i promociju ljudskih prava.

"Suočeni sa stalnim i alarmantnim izazovima u demokratiji, univerzalnim ljudskih pravima širom svijeta, demokratiji su potrebni šampioni. Želio sam biti domaćin ovog samita jer ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama obnavljanje demokratije zahtijeva stalan napor. Američka demokratija je stalna borba da živimo u skladu s našim najvišim idealima te da izliječimo podjele. To je definirajući izazov našeg vremena", rekao je Bidena početku skupa.

Iako će na samitu učestvovati više od stotinu predstavnika država, Bosna i Hercegovina jedina je država u regiji koja neće učestvovati na ovom događaju. Tako se Bosna i Hercegovina, po ko zna koji put, našla u "odabranom" društvu zemalja koje ovaj put čine i Ruska Federacija i Kina.

Šta se može očekivati od Samita?

Kako je navedeno u saopćenju Bijele kuće, Biden je danas najavio osnivanje Predsjedničke inicijative za demokratsku obnovu, značajnog skupa političkih inicijativa za inostranu pomoć koje će se nadograđivati i pratiti rad američke vlade u jačanju demokratije.

"U narednoj godini, Sjedinjene Američke Države planiraju osigurati 424,4 miliona dolara za Predsjedničku inicijativu, radeći s Kongresom i ovisno o raspoloživosti sredstava. Ovi napori fokusirat će se na pet oblasti rada", navodi se.

Biden tokom prvog dana Samita naglasio njegov značaj (Foto: EPA-EFE)
Biden tokom prvog dana Samita naglasio njegov značaj (Foto: EPA-EFE)

Prema planu, Sjedinjene Američke Države u narednoj godini žele pružiti podršku slobodnim i nezavisnim medijima, borbi protiv korupcije, jačanju reformskih demokrata, unapređenju tehnologije za demokratiju te odbranu slobodnih i poštenih izbora i političkih procesa.

Kako će se rasporediti sredstva

Prema planu Bijele kuće i predsjednika Bidena, Sjedinjene Američke Države bi u narednom periodu trebale izdvojiti do 30 miliona dolara za jačanje nezavisnih medija i to kroz organizaciju USAID. Novac bi se usmjerio na Međunarodni fond za medije od javnog interes koji je osmišljen da unaprijedi održivost nezavinsih medija u svijetu.

"Kako bi se zaštitio osnovni posao novinara, USAID će osigurati do 9 miliona dolara za podršku globalnom fondu za odbranu od klevete koji će ponuditi pokriće odgovornosti novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom. State Department će obezbijediti do 3,5 miliona dolara za uspostavljanje Platforme za zaštitu novinara koja će pružiti podršku pravnu, psihološku i drugu vrstu pomoći novinarima", navodi se.

Kada je riječ o borbi protiv korupcije, Sjedinjene Američke Države najavljuju nastavak podrške Globalnom konzorciju za borbu protiv korupcije (GACC) kojem će se obezbijediti do 6 miliona dolara za unaprjeđenje rada. "Ranije ove sedmice, SAD su predstavile prvu strategiju za borbu protiv korupcie koja nuid plan za suzbijanje korucpije u zemlji i inostranstvu. USAID će osigurati i do 15,7 miliona dolara za pokretanje Velikog izazova borbe protiv transnacionalne korupcije koja će prikupljati inovativna rješenja kompanija, tehnologa, filantropa i drugih osoba koje žele doprinijeti suzbijanju korupcije", navodi se.

Također, navodi se kako će USAID osigurati do 11,5 miliona dolara za pokretanje globalnog Programa odgovornosti, ali i 17 miliona dolara za pokretanje Fonda za borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

Podrška aktivistima

Plan Bijele kuće za podršku demokratizaciji društava uključuje i finansijsku podršku aktivistima širom svijeta.

Kako bi se unaprijedilo građansko i političko vodstvo žena, USAID i State Department će obezbijediti do 33,5 miliona dolara za pokretanje Inicijative za unapređenje građanskog i političkog liderstva žena i djevojaka širom svijeta.

Također, State Department na čelu s Blinkenom trebao bi obezbijediti i 5 miliona dolara za pokretanje Globalnog LGBTQI+ fonda za inkluzivnu demokratiju i osnaživanje.

Samitu prisustvuje i državni sekretar Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Samitu prisustvuje i državni sekretar Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)

Prema planu, Sjedinjene Američke Države će u narednom periodu pružiti i veliku podršku aktivistima širom svijeta pa će tako State Department osigurati 10 miliona dolara za inicijativu koja podržava organizacije civilnog društva.

"USAD će obezbijediti do 122 miliona dolara za uspostavljanje multilateralnog partnerstva za organizaciju i osnaživanje radnika (M-POWER) koji će pomoći radnicima širom svijeta da ostvare svoja prava, poboljšaju plate i ojačaju nezavisne radničke organizacije", ističe se u dokumentu.

Odbrana slobodnih i poštenih izbora i političkih procesa

Jedan od fokusa američke administracije u narednom periodu bit će i odbrana slobodnih i poštenih izbornih procesa.

Kako se navodi, za jačanje izbornog integriteta USAID će u narednom periodu osigurati 2,5 miliona dolara za pokretanje Koalicije za osiguranje izbornog integriteta koja će okupiti brojne partnere iz vlasti i NVO sektora kako bi se razvili kodeksi i principi ponašanja u cilju odbrane izbornog procesa.

Na Samitu za demokratiju učestvuje više od 100 predstavnika država (Foto: EPA-EFE)
Na Samitu za demokratiju učestvuje više od 100 predstavnika država (Foto: EPA-EFE)

"USAID će obezbijediti do 17,5 miliona dolara za uspostavljanje Fonda za odbranu demokratskih izbora. Ovaj fond će se baviti pitanjima kao što je cyber sigurnost, izborne manipulacije, izborno nasilje, nedozvoljeno stranačko finansiranje i pitanjima kao što dezinformacije u vezi sa izborima", saopćeno je.

Na kraju, iz Bijele kuće su naglasili kako će američki Samit za demokratiju osigurati i do 55 miliona dolara za pokretanje Partnestva za demokratiju.

"Ovaj novi, globalni mehanizam omogućit će Vladi SAD-a da poveća pomoć partnerskim vladama usmjerenim na reformu. State Department će također osigurati 10 miliona dolara za osnivanje Fonda za demokratsku obnovu koji će omogućiti uredima Ministarstva vanjskih poslova SAD-a da kolektivno odgovore i podrže partnere koji rade na demokratizaciji društva", zaključuje se.