Svijet
0

Plan britanske vlade za posmatranje studenata muslimana

Sarajevo-x.com
Oxford
Oxford
Unija britanskih akademika, jednoglasno je odbila vladin plan koji podrazumijeva identificiranje i ispitivanje mogućih islamskih ekstremista na univerzitetima. Unija je ovu inicijativu okarakterisala kao "lov na vještice" koji bi izolirao i izdvajao studente islamske vjeroispovijesti, prenosi AP.

Unija univerziteta koju predstavlja više od 120.000 britanskih akademika, u srijedu je na konferenciji inauguracije u Bournemouthu (južna Engleska) prihvatila prijedlog kao reakciju na vladin plan. Ovaj prijedlog poziva članove Unije da "pruže otpor pokušajima Vlade da obaveže i uključi fakultete i univerzitete u aktivnosti nadgledanja mulimanskih studenta ili drugih manjina i da se odupru očitom iskorištavanju članova Unije za takav lov na vještice".

Ministarstvo obrazovanja u Velikoj Britaniji, prošle godine je univerzitetima uputilo preporuku da identificiraju i izoliraju studente muslimane za koje sumnjaju da bi mogli biti radikalni. Ova preporuka sadržavala je i nekoliko primjera iz stvarnog života, uključujući i opise scena studenata koji u univerzitetskim bibliotekama, na videokasetama gledaju kako napraviti bombu. Ministarstvo napominje da su se ti sastanci koristili za promociju radikalnog promišljanja.

Kritičari su i tada govorili da ovaj plan izoluje muslimansku populaciju studenata te da ugrožava slobodu govora i akademsku slobodu uopće.

"Predavači žele podučavati studente. Da su ih htjeli hapsiti, pridružili bi se vojnim snagama", izjavila je za AP Sally Hunt, generalna sekretarica Unije.

Bill Rammell, iz Ministarstva za obrazovanje pak smatra, da postoji ozbiljna iako ne raširena ekstremno-islamistička aktivnost na britanskim univerzitetima.

"Naš cilj nije fokusiranje na određenu zajednicu. Mi želimo promovirati sigurnost. Želimo zaštititi ranjive studente od uznemiravanja i drugog nasilnog ponašanja", objasnio je Rammell za AP.

No, na univerzitetima vlada uvjerenje da nije moguće natjerati profesore da postupaju po preporuci Ministarstva. "Profesori neće špijunirati svoje studente. Tako ih vlada pokušava natjerati da budu radikalni, a to je u suprotnosti od onoga što oni jesu - akademski građani", naglasio je glasnogovornik Unije Dan Ashley.