{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Plaćenici iz NATO-a borili se na strani Gruzije'

F
25.11.2008. u 14:16
0
0
'Plaćenici iz NATO-a borili se na strani Gruzije'
0
'Plaćenici iz NATO-a borili se na strani Gruzije'
Rusija ima dokaze da su se državljani članica NATO-a, među kojima Sjedinjenih Država i Turske, borili na strani Gruzije u petodnevnom augustovskom ratu, izjavio je u utorak vodeći ruski istražitelj. Visoki sigurnosni zvaničnik u Tbilisiju odbacio je tu izjavu i kazao je da po gruzijskom zakonu samo Gruzijci mogu služiti u oružanim snagama te zemlje.
Upitan da pruži listu zemalja za koje vjeruje da su slale borce u Gruziju, Aleksandar Baštrikin, direktor istražne komisije ureda državnog tužioca, izjavio je: "Amerika, Češka Republika, Čečenija, baltičke države, Ukrajina i Turska".

"To je bio prilično mali broj ljudi. Oni su uglavnom igrali sporedne uloge", izjavio je Baštrikin novinarima u drugom po velični ruskom gradu, St. Petersburgu.

On je izjavio da su neki obučavali gruzijske oružane snage. "Također je bilo dvoje snajperista, jedan iz Ukrajine i vjerujem jedna žena iz Latvije", kazao je.

On je izjavio da smatra prisustvo stranih snaga krivičnim djelom i da će potegnuti to pitanje na sastanku predstavnika Interpola.

Odgovarajući na Baštrikinove navode, Kakha Lomaia, zvaničnik Gruzijskog vijeća za nacionalnu sigurnost, izjavio je Reutersu: "Zaista je teško davati komentare na takve izjave".

"Samo su gruzijski državljani u gruzijskoj vojsci i to je zakonska obaveza", kazao je.

"Izjava da se skoro pola svijeta borilo u našoj vojsci u augustu samo je fantazija onih u ruskom rukovodstvu koji nastoje opravdatri ubistva miroljubivog stanovništva", izjavio je Lomaia.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: