Svijet
0

PKK: Uslovi za primirje s Turskom više nisu na snazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kurdski pobunjenici saopćili su u subotu da uslovi za očuvanje primirja s Turskom više nisu na snazi, nakon što su turski ratni avioni bombardovali njihovo uporište na sjeveru Iraka.

"Uslovi za očuvanje prekida vatre su eliminisani", saopćile su Narodne odbrambene snage (HPG), vojno krilo Radničke partije Kurdistana (PKK).

U saopćenju se osuđuje "agresivni (čin) rata" koju je počinila Turska i najavljuje "otpor", prenosi agencija AFP.

"Suočeni s ovom agresijom, imamo pravo da se branimo i da pružimo otpor. Odbrana naše slobode i demokratije je dužnost koju imate pred sobom", navodi se u saopćenju HPG.

Vojno krilo PKK je bombardovanje meta na sjeveru Iraka okarakterisalo kao "najozbiljniju vojnu i političku grešku", turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i vladajuće partije.

Dvije strane su, do sada, uglavnom poštovale krhko primirje, uspostavljeno 2013. godine, navela je francuska agencija.

Iz HPG-a, u međuvremenu, je saopćeno da je jedan od boraca PKK-a na sjeveru Iraka, Onder Aslan, poginuo u vazdušnim udarima, dok su trojica "gerilaca" ranjena.

Rukovodstvo iračkog Kurdistana osudilo je vazdušne udare Turske na položaje PKK u toj autonomnoj oblasti na sjeveru Iraka.

Predsjednik autonomne kurdske oblasti u Iraku Masud Barzani razgovarao je telefonom s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i "izrazio nezadovoljstvo zbog opasnog nivoa koji je situacija dosegla", navodi se u saopćenju.

Barzani je rekao da je "mir jedini način za rješavanje problema i da su godine pregovora bolje od jednog sata rata", stoji u saopćenju.

Davutoglu je izjavio da je Barzani izrazio "solidarnost" s operacijom, kada je s njim razgovarao.

U petak, istog dana kada je Turska prvi put bombardovala položaje Islamske države u Siriji, turski avioni su, također, gađali položaje PKK u Iraku.

Ta organizacija već dugo vremena ima kampove u planinama u iračkom Kurdistanu, blizu granice s Turskom.