Condoleezza Rice
0

Pjongjangu prijeti još veća izolacija

FENA
Odluka Sjeverne Koreje da protjera inspektore Ujedinjenih naroda s nuklearnog kompleksa Jongbijon samo još više može izolirati Sjevernu Koreju, upozorila je u srijedu u New Yorku američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Sjeverna Koreja protjerala je u srijedu inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) s postrojenja za obradu na nuklearnom kompleksu Jongbijon i objavila da za sedam dana namjerava da u postrojenje ponovo uvede nuklearni materijal.

"To će još više izolirati Sjevernu Koreju", izjavila je šefica američke diplomatije na sjednici sa svojim katarskim kolegom Cheikom Hamadom ben Jassimom ben Džabirom al Thanijem, javio je AFP.

"Svi poznaju rješenje. Rješenje je da imamo protokol o provjeri denuklearizacija Sjevernokorejskog poluotoka", dodala je ona.

Na pitanje novinara da li su ti pregovori sada "mrtvi", ona je odgovorila "ne, apsolutno ne", a potom podsjetila da će SAD nastaviti da konsultira svoje partnere.

Tokom razgovora na margini Generalne skupštine UN-a, američka državna tajnica je konsultirala Južnokorejce i Kineze o Sjevernoj Koreji i trebala bi se tokom dana sastati s ruskim kolegom.