Svijet
0

Pjongjang uspostavio pogranične veze s jugom

FENA
Sjeverna Koreja uspostavila je u subotu telefonske veze s Južnom Korejom i svoju granicu s Južnokorejcima otvarajući pogranično industrijsko naselje Kaesong, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

Južnokorejski zvaničnik je izjavio u petak da je Pjongjang pristao da uspostavi te veze, u kontekstu zategnutih tenzija dviju zemalja. Sjeverna Koreja uputila je poruku najavljujući uspostavljanje veza u subotu, javio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje odnosa dviju Koreja.

Pjongjang je prekinuo te veze kao reakcija na jedanaestodnevne vojne manevre održane zajedno sa Sjedinjenim Državama i njiihovim zaveznikom Južnom Korejom, koji su završeni prošle sedmice.

"Prijelazi preko granice su uspostavljeni jutros. Ljudi prelaze granicu u Kaesongu", kazao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje.

U subotu ujutro, zvanični sjevernokorejski dnevni list Rodong Sinmun ocijenio je da su zajednički vojni manevri pojačali prijetnju "nuklearnog rata" na Korejskom poluotoku te pokazali da SAD nije odustala od ambicije da "osvoji " Sjevernu Koreju.