Kriju Gadafijevu smrt
0

Pjongjang spriječio 200 Sjevernokorejaca da se iz Libije vrate u zemlju

FENA
Kim Jong-il
Kim Jong-il
Pjongjang je odbio da se iz Libije u Sjevernu Koreju vrati 200 sjevernokorejskih radnika zbog straha da će u ovoj usamljenoj zemlji razglasiti vijest o smrti Muamera Gadafija i naglom uzletu Arapskog proljeća, rekao je u četvrtak u Seulu šef Pentagona Leon Paneta.

Američki ministar odbrane rekao je novinarima da je ove informacije dobio od južnokorejskih zvaničnika koje je sreo na završnom dijelu azijske turneje, prve od preuzimanja dužnosti u julu.

"Ovi zvaničnici su kazali da trenutno ima 200 građana Sjeverne Koreje koji su bili blokirani u Libiji jer Pjongjang nije dozvolio njihov povratak“, rekao je on.

Režim Kim Jong-ila "vjeruje da bi Sjeverokorejci mogli saznati novosti o Gadafijevoj smrti i šta se dešava u arapskom svijetu“, ocijenio je on.

Za američkog ministra nepopustljivost vođe zemlje koja je izolirana u svijetu predstavlja „novi primjer ekstremnog ponašanja“ Pjongjanga.

Prema južnokorejskoj agenciji Yonhap, sjevernokorejski ljekari, bolničarke i građevinski radnici poslani su u Libiju kako bi donijeli stranu valutu u Sjevernu Koreju.

Pjongjang je također zabranio Sjevernokorejcima da se vrate iz Egipta, prema Yonhapu. Južnokorejske izbjeglice i militanti su posljednjih mjeseci preko granice bacali letke o arapskim pobunama i pozivima na ustanak protiv režima.

Seul i Washington smatraju da je mogućnost pobune u Sjevernoj Koreji slaba s obzirom na čvrstu kontrolu stanovništva i informacija koje dolaze iz inostranstva.