Svijet
0

Pjongjang sprema lansiranje balističkog projektila?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja premjestila je projektil dugog dometa u bazu na zapadu zemlje u okviru priprema za moguće lansiranje, izjavili su večeras američki zvaničnici.

Balistički projektil prebačen je u novoizgrađenu bazu u regionu Dongčang-ri, na sjeverozapadnoj obali komunističke zemlje, izjavila su dvojica zvaničnika Pentagona koji su željeli da ostanu anonimni.

Eventualno lansiranje ne bi bilo moguće u narednih nekoliko sedmica, imajući u vidu tehničke sposobnosti Sjeverne Koreje, rekao je jedan zvaničnik.

Tenzije u regionu Korejskog poluostrva su u porastu nakon što je režim predsjednika Kim Džong Ila izvršio nuklearnu probu prošle sedmice, a potom lansirao seriju projektila kratkog dometa i zaprijetio napadima na Južnu Koreju.

Pjongjang je objavio da će preduzeti "mjere samoodbrane" kao odgovor na pooštravanje međunarodnih sankcija povodom nuklearne probe izvršene 25. maja.

Komentari američkih zvaničnika uslijedili su nakon što je Južna Koreja saopštila da je moguće lansiranje projektila dugog dometa.