Sjeverna Koreja
0

Pjongjang ne odustaje od atomskih ambicija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja objavila je u subotu da neće odustati od svojih atomskih ambicija te da će svoj pluton upotrijebiti u vojne svrhe, dan nakon pooštravanja sankcija Ujedinjenih naroda protiv komunističkog režima.

"Opcija da se odreknemo nuklearnog oružja postala je nemoguća stvar, malo nam je važno da li će nam neko odobriti ili ne da raspolažemo nuklearnim oružjem", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

"Prvo, sav izvučeni pluton bit će upotrijebljen u vojne svrhe. Trećina goriva je već ponovo obrađena", navodi se dalje u tekstu saopćenja.

"Drugo, počeli smo da obogaćujemo uran", navodi se dalje u saopćenju, naglašavajući da zemlja raspolaže tehnologijom neophodnom zahvaljujući reaktorima s lakom vodom.

Svaka blokada koja se nametne Sjevernoj Koreji smatrat će se ratnim činom, upozorava Pjongjang.

Radi se o prvoj zvaničnoj sjevernokorejskoj reakciji otkako je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odlučilo u petak da pooštri sankcije protiv Pjongjanga, kao odgovor na nuklearnu probu od 25. maja.

Rezolucija 1874. uspostavlja pojačani sistem kontrole zračnih, pomorskih i kopnenih utovara u pravcu ili iz pravca Sjeverne Koreje, uključujući i proširenje embarga na oružje.

Ona također predviđa pooštravanje finansijskih sankcija protiv Pjongjanga.