Svijet
0

Pjongjang nazvao gradonačelnika Tokija japanskim Hitlerom

FENA
Sjeverna Koreja optužila je gradonačelnika Tokija da sanja o novoj japanskoj invaziji u Aziji i uporedila ga s Afolfom Hitlerom zbog njegove nedavne izjave da bi samo jedna sjevernokorejska raketa mogla probuditi Japan.

U nedavnom intervjuu AFP-u, Ishihara, poznat po svojoj iskrenosti, prigovorio je Japancima da gube svoj nacionalni identitet.

"Japan sve više postaje kolonija SAD-a i počinje da gubi svoj nacionalni identitet", rekao je on. "Ako Sjeverna Koreja pošalje jednu raketu na Japan, to bi ih moglo natjerati da se promijene".

Zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA nazvala je gradonačelnika najveće svjetske metropole "japanskim Hitlerom".

"Ishihara je čisti i teški militarist, do srži nabijen militarizmom, koji je u prošlom stoljeću doveo Japan do uništenja", objavila je KCNA.

"Zbog toga, on negira i prikazuje u povoljnijem svjetlu zločinačku historiju Japana, te nastoji da učini sve da se ona ponovi", dodaje agencija, optužujući "ovu jaku želju za agresijom".

KCNA također otvoreno odgovara na riječi Ishihare tvrdeći da su mnoge bivše kolonije u Aziji i u ostatku svijeta zahvalne Japanu što im je dozvolio da pristupe nezavisnosti zahvaljujući ratu koji je on vodio protiv evropskih kolonijalnih sila.