{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pjongjang namjerava lansirati i drugu raketu

F
29.3.2009. u 12:03
0
1
Pjongjang namjerava lansirati i drugu raketu
0
Pjongjang namjerava lansirati i drugu raketu
Sjeverna Koreja namjerava da, poslije balističke rakete dugog dometa, lansira i raketu srednjeg dometa, objavio je danas japanski list "Sankei".
List je naveo da bi Sjeverna Koreja mogla da, ubrzo poslije lansiranja rakete dugog dometa, lansira i raketu kratkog ili srednjeg dometa.

Pjongjang je najavio da će lansirati komunikacioni satelit između 4. i 8. aprila, ali regionalne sile vjeruju da će, u stvari, testirati raketu dugog dometa "taepodong-dva", podsjetio je Rojters.

Sjeverna Koreja je, također, obavijestila međunarodne organizacije o planiranom putu rakete, ističući da će ona preći preko teritorije Japana i da će svaki pokušaj njenog obaranja smatarati objavom rata.

Tokom prethodnog i jedinog testiranja rakete dugog dometa "taepodong-dva", 2006. godine, ona se raspala 40 sekundi posle lansiranja.

Japan je razmjestio tri raketna razarača i naredio da se obore svi dijelovi sjevernokorejske rakete koji eventualno zalutaju u japanski vazdušni prostor.

Dva ratna broda upućena su u Japansko more, koje odvaja Japan od Sjeverne Koreje.

Ti brodovi sadrže radare i sisteme za obaranje neprijateljskih raketa.

Treći japanski razarač je raspoređen na Pacifiku, gdje se očekuje da će pasti sjevernokorejska raketa po povratku na Zemlju.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: