{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pjong Jang testira novu raketu

F
16.2.2009. u 12:50
0
0
Pjong Jang testira novu raketu
0
Pjong Jang testira novu raketu
Foto: AP
Sjeverna Koreja namjerava nastaviti sa svojim projektom testiranja raketa, koji spada u okvire vasionskog programa, što nije nikakav vojni provokatorski čin, objavila je sjevernokorejska zvanična agencija KCNA u ponedjeljak.
Ova objava uslijedila je na dan kada komunistički režim proslavlja 67. rođendan svoga lidera Kim Jong-Ila, obilježen mnogobrojnim defileima i svečanostima.

Američki i južnokorejski zvaničnici objavili su da se Pjongjang priprema da izvrši probno lansiranje svoje rakete dugog dometa Taepodon-2, a Washington upozorava da bi to lansiranje bila "provokacija".

KCNA je optužila "neprijateljske snage" za širenje takvih glasina.

"To je pogrešna prevara s ciljem da uspori ne samo izgradnju vojnih kapaciteta Demokratske Narodne Republike Sjeverna Koreja (DPRK) za svoju odbranu nego i naučna istraživanja u mirnodopske svrhe", piše zvanična sjevernokorejska agencija.

"Vasionski napredak je suvereno pravo DPRK-a", dodaje agencija.

KCNA smatra "nepoštenima" tvrdnje prema kojima Sjeverna Koreja predviđa lansiranje rakete kako bi privukla pažnju. "Sjevernoj Koreji nije potrebno da privuče bilo čiju pažnju i ne želi da joj se neko miješa u njene unutarnje poslove", precizira agencija.

Analitičari smatraju da lansiranje rakete ima za cilj da ubijedi novu američku administraciju da pregovore sa Sjevernom Korejom napravi svojim prioritetom.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: