Ruanda
0

Pjevač podsticao na genocid

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni krivični sud za zločine počinjene u Ruandi (ICTR) u utorak je osudio poznatog ruandskog pjevača Simona Bikindija na petnaest godina zatvora zbog podsticanja genocida 1994. godine.

Sud UN-a, koji zasjeda u Tanzaniji, presudio je da je Bikindi ohrabrivao pripadnike plemena Hutu da ubijaju Tutsije koristeći se vozilom koje je bilo opremljeno zvučnicima za razglas, javio je BBC.

Sud je također presudio da se u nekoliko njegovih pjesama, u kojima je pripadnike Tutsija nazivao "zmijama", a koje su 1994. godine često bile na radiju, poticalo na mržnju prema Tutsijima.

Sud je, međutim, također utvrdio da nema dovoljno dokaza da je Bikindi bio i direktno umiješan u genocid u kojem je ubijeno oko 800 hiljada ljudi.

Bikindi, koji je sredinom 90-ih godina bio jedan od najpopularnijih pjevača u Ruandi, poricao je krivnju. On je prvi pjevač odnosno umjetnik koji je procesuiran i osuđen u vezi s ratnim zločinima i genocidom.

Pjevač je 2001. godine uhapšen u Holandiji. Njegovi su advokati pozivali na oslobađanje po svim tačkama optužnice, a nakon presude najavili su žalbu višoj instanci.