|

Pjesma Boba Dylana himna UN-ovog samita

Pjesma Boba Dylana himna UN-ovog samita
0
S
Sarajevo-x.com
5.12.2009. u 18:50
1
komentara
0

dijeljenja
Pjesma Boba Dylana himna UN-ovog samita
Glavna zvijezda klimatskog samita u Kopenhagenu biće Bob Dylan odnosno njegova pjesma 'A hard rain's gonna fall', koju je UN usvojio kao nezvaničnu himnu ovog svjetskog okupljanja. Pjesma je poznata po 'kanalisanju' strahova generacije koja je živjela pod prijetnjom nukleranog rata, javlja BBC.
Dylan ju je prvi put izveo 1962.godine u vrijeme Hladnog rata, malo prije nego je Moskva odlučila da stacionira atomske rakete na Kubi, što je izazvalo krizu između SAD-a i Sovjetskog saveza.

Pjesma će sada poslužiti da izrazi strahove sadašnje generacije od klimatskih promjena. Ona je sama po sebi svjedočenje trajne i univerzalne snage stihova, ocijenili su u poznatom Rolling Stone magazinu.

UN izlaže njegov rad na ovoj konferenciji, a pratiće ga objavljivanje rijetkog živog snimka Dylanovog izvođenja ove pjesme

Mnogi smatraju da 'A Hard rain's gonna fall' ostaje kao jasna optužnica i upozorenje današnjim liderima, bez obzira šta je Bob Dylan želio njome reći. Ona kazuje da ako ne posvetimo pažnju stvarima, 'teška kiša' ne samo da će padati nego da već pada, bez da smo se mi uopšte osvrnuli na nju, kažu kritičari.

Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...