{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pješacima daju žute zastave kako bi bili upečatljiviji vozačima

23.6.2014. u 18:59
0
5
Pješacima daju žute zastave kako bi bili upečatljiviji vozačima
0
Pješacima daju žute zastave kako bi bili upečatljiviji vozačima
Gradske vlasti u Bridgeportu u Connecticutu predložile su način da tamošnji pješaci budu sigurniji u saobraćaju i to da ulice prelaze noseći upečatljive žute zastave.
Zastave su već počeli ostavljati na svakom pješačkom prelazu. Cilj je smanjiti broj pješaka stradalih prilikom prelaska ulice. Program je vrlo jasan: vozačima su ovakvi pješaci vidljiviji i kad nose zastave jasnija im je njihova namjera da žele preći ulicu.

Slični potezi napravljeni su i u drugim gradovima, najčešće na prometnim raskrsnicama na kojima nema semafora ili drugih signala, a imali su različit uspjeh.

Ova ideja stara je najmanje 14 godina, a u Salt Lakeu su na mnogim zastavicama na pješačkim prelazima imena "sponzora" - poslovnih subjekata, škola, pojedinaca... Sada su ova obilježja postavljena na više od 100 prelaza.

U Seattleu, na drugoj strani, pilot program ove vrste je završen 2008. godine i bio je provođen na 17 lokacija. Utvrđeno je da nije bilo značajnog poboljšanja, a na nekim lokacijama su zastavice stalno otuđivane, piše WNPR.

U Berkeleyu u Californiji na zastavice je potrošeno skoro 10.000 dolara, na sedam raskrsnica u periodu od 2001. do 2004. godine. Utvrđeno je da ih je koristilo tek dva posto stanovnika, a i oni koji su ih koristili nisu ih vraćali. Također, jednu 53-godišnju pješakinju koja nosila zastavicu udarilo je vozilo nakon manje od sedam dana kako je program pokrenut.

Zastavice su sve popularnije među porodicama i starijim osobama, kojima treba više pažnje prilikom prelaska ulice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: