{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pješacima daju žute zastave kako bi bili upečatljiviji vozačima

23.6.2014. u 18:59
0
5
Pješacima daju žute zastave kako bi bili upečatljiviji vozačima
0
Pješacima daju žute zastave kako bi bili upečatljiviji vozačima
Gradske vlasti u Bridgeportu u Connecticutu predložile su način da tamošnji pješaci budu sigurniji u saobraćaju i to da ulice prelaze noseći upečatljive žute zastave.
Zastave su već počeli ostavljati na svakom pješačkom prelazu. Cilj je smanjiti broj pješaka stradalih prilikom prelaska ulice. Program je vrlo jasan: vozačima su ovakvi pješaci vidljiviji i kad nose zastave jasnija im je njihova namjera da žele preći ulicu.

Slični potezi napravljeni su i u drugim gradovima, najčešće na prometnim raskrsnicama na kojima nema semafora ili drugih signala, a imali su različit uspjeh.

Ova ideja stara je najmanje 14 godina, a u Salt Lakeu su na mnogim zastavicama na pješačkim prelazima imena "sponzora" - poslovnih subjekata, škola, pojedinaca... Sada su ova obilježja postavljena na više od 100 prelaza.

U Seattleu, na drugoj strani, pilot program ove vrste je završen 2008. godine i bio je provođen na 17 lokacija. Utvrđeno je da nije bilo značajnog poboljšanja, a na nekim lokacijama su zastavice stalno otuđivane, piše WNPR.

U Berkeleyu u Californiji na zastavice je potrošeno skoro 10.000 dolara, na sedam raskrsnica u periodu od 2001. do 2004. godine. Utvrđeno je da ih je koristilo tek dva posto stanovnika, a i oni koji su ih koristili nisu ih vraćali. Također, jednu 53-godišnju pješakinju koja nosila zastavicu udarilo je vozilo nakon manje od sedam dana kako je program pokrenut.

Zastavice su sve popularnije među porodicama i starijim osobama, kojima treba više pažnje prilikom prelaska ulice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: