Svijet
1

Pisma pape Ivana Pavla II otkrila njegovo intenzivno prijateljstvo sa ženom

Klix.ba
Anna-Teresa Tymieniecka i papa Ivan Pavao II
Stotine pisama i fotografija koje otkrivaju priču o bliskoj vezi pape Ivana Pavla II i udate žene, koja su razmjenjivali više od 30 godina, u posjedu su BBC-a.

Pisma koja je američka filozofkinja porijeklom iz Poljske Anna-Teresa Tymieniecka razmjenjivala s papom Ivanom Pavlom II čuvana su godinama u Nacionalnoj biblioteci Poljske. Pisma otkrivaju drugu stranu života pape koji je umro 2005. godine. Međutim, pisma ne sugerišu da je papa prekršio svoj zavjet na celibat.

Prijateljstvo je počelo 1973. godine kada je Tymieniecka kontaktirala tada budućeg papu, kardinala Karola Wojtilu, koji je u to vrijeme bio nadbiskup Krakowa, te mu pisala o filozofskoj knjizi koju je napisala. Ona je tada imala 50 godina, a postoje podaci i da je u Poljsku doputovala iz SAD-a kako bi razgovarala s papom.

Papa i filozofkinja su nastavili razmjenjivati pisma, u početku formalna, ali kako je prijateljstvo raslo, pisma su postajala intimnija. Odlučili su raditi na proširenoj verziji kardinalove knjige pod nazivom "The Acting Person". Papa i Tymieniecka su se sreli nekoliko puta, nekada u prisustvu njegove sekretarice, a nekad i sami.

Godine 1974. je pisao da je ponovo pročitao četiri njena pisma jer su "veoma značajna i lična".

Fotografije koje nikad nisu bile javno objavljene prikazuju Wojtylu u opuštenoj atmosferi. Pozvao je Tymienkiecku da mu se pridruži u šetnjama na selu, na skijanju i na kampovanju. Postoje i fotografije koje su zabilježene tokom njene posjete Vatikanu.

Papa je posjetio prijateljicu 1976. godine kada je bio na katoličkoj konferenciji u SAD-u. Boravio je na imanju njene porodice. Tada mu je navodno otkrila svoja duboka osjećanja prema njemu.

"Moja draga Teresa, dobio sam tvoja tri pisma. Pišeš mi da ti je teško, ali ja ne mogu naći odgovor na te riječi", napisao je papa u pismu iz 1976. godine. On filozofkinju opisuje kao "dar od Boga".

BBC ne posjeduje pisma koja je pisala Tymienkiecka, ali se vjeruje da su njihove kopije bile dio arhive koja je prodata Nacionalnoj biblioteci Poljske. Ona ih je prodala 2008. godine, šest godina prije nego je umrla. Ipak, pisma nisu bila među papinim kad su došla u posjed BBC-a.

Marsha Malinowski, koja trguje različitim rukopisima, vodila je pregovore prilikom prodaje pisama. Ona vjeruje da se Tymienkiecka zaljubila u papu.

"Mislim da se to jasno vidi iz njenih pisama", rekla je Malinowski za BBC.

Također, iz pisama se saznalo da je papa poklonio Tymienkieckoj škapular, najvredniju stvar koju je imao. Škapular je inače vrsta ogrlice koja je dio redovničke odjeće.

"Tražio sam riječi da odgovorim na tvoje riječi 'pripadam tebi', a prije odlaska iz Poljske sam pronašao način, škapular. Time pokazujem da te prihvatam i osjećam svugdje i u svim situacijama, kada si blizu i kada si daleko", napisao je papa.

Anna-Teresa Tymieniecka i papa Ivan Pavao II
Anna-Teresa Tymieniecka i papa Ivan Pavao II

On je pisao pisma i kad je stigao u Vatikan.

"Naša korespondencija će se nastaviti. Obećavam da ću se sjećati svega u novoj fazi mog putovanja", naveo je papa.

Papa je imao mnogo prijateljica, a jedna od njih je Wanda Poltawska s kojom je također razmjenjivao pisma.

Pisma koja je slao Tymienkieckoj su postajala sve emotivnija, pa se u određenim trenucima ne može razlučiti priroda njihovog odnosa.

Papa Ivan Pavao II je umro 2005. godine, a 2014. je proglašen svetim. Taj proces inače traje veoma dugo, ali je u ovom slučaju trajao samo devet godina.

Vatikan inače traži sve javne i privatne dokumente kada neko postane kandidat za sveca, no, BBC nema potvrdu da su ova pisma pregledana.

Kongregacija za kauze svetaca tvrdi da je obavila svoj posao te da su proučeni svi dokumenti. Nacionalna biblioteka Poljske također tvrdi da se ne radi o posebnoj vezi, nego o jednom od mnogo prijateljstava koja je papa gajio tokom života.