Svijet
0

Pisma otkrila tajnu Majke Tereze

Sarajevo-x.com
Cijeli je svijet poznaje kao ikonu pobožnog načina života i osobu koja je sav svoj život podredila pomažući drugima. Beskrajnu snagu za borbu protiv bolesti, siromaštva i beznađa, Majka Tereza je objašnjavala bezuvjetnom vjerom u Boga. No, prema otkrivenim pismima, čini se da nije sve bilo tako jednostavno kao što je Majka Tereza predstavljala.

Dok je još bila živa, cijeli svijet se divio Majci Terezi i njenoj ustrajnosti da pomogne bolesnima i siromašnima. Čak i najveći politički lideri su pred ovom sićušnom, ali snažnom ženom, iskazivali strahopoštovanje. Za svoja dobra djela, svijet ju je nagradio Nobelovom nagradom.

No prema pismima koja su objedinjena i objavljena, čini se da Majka Tereza nije bila toliko sigurna u svoju vjeru. Zapravo, toliko je sumnjala u ono što se nalazilo u njenom srcu da se bojala kako će je svi smatrati licemjerkom, prenosi CBS News.

Pisma su se nalazila u posjedu Vatikana, a na vidjelo su izašla kada je svećenik Kolodiejchuk počeo skupljati podatke o Majci Tereziji, potrebne za proglašavanje svetom.

"Gdje je moja vjera? Čak i duboko u mojoj duši ne postoji ništa drugo osim praznine i tame. Ako Bog postoji, molim Ga da mi oprosti", napisala ja Majka Tereza u jednom od pisama.

Kako je njena "slava" rasla, to je njena vjera bila sve manja, a sumnje u postojanje Boga gotovo svakodnevne. Majka Tereza kaže da je njen osmijeh samo maska.

"Zbog čega se ovoliko mučim? Ako ne postoji Bog, ne postoji ni duša. Ako ne postoji duša, onda ni Ti Isuse nisi stvaran", navodi se dalje u pismu.

Prema riječima svećenika Kolodiejchuka, ova pisma u kojima Majka Tereza sumnja u Boga i vjeru, mogu joj samo ići u prilog - nikako odmoći.

Majka Tereza je umrla sa sumnjom u Boga, a navodi se da se čak i prestala moliti. Iako je zatražila da se sva pisma spale nakon njene smrti, Vatikan je odlučio zadržati ih.