Svijet
0

Pisac Terry Pratchett donira milion dolara za borbu protiv Alzheimerove bolesti

Sarajevo-x.com
Jedan od najpopularnijih pisaca fantastike Terry Pratchett donirat će milion američkih dolara fondaciji za borbu protiv Alzheimerove bolesti, objavio je BBC.

Kreatoru serije romana o Discworldu dijagnosticirana je rijetka vrsta prijevremneog oboljenja u decembru prošle godine.

Pratchett (59) je obećao donaciju od oko milion američkih dolara Alzheimerovom fondu za istraživanje.

U Velikoj Britaniji postoji oko 15,000 ljudi sa dijagnosticiranim prijevremenim oboljenjem od senilnosti, koje pogađa ljude u dobi ispod 65 godina.

Pisac Pratchett pati od rijetke vrste oboljenja poznate pod imenom posteriorna kortikalna atrofija. U slučajevima ovog oboljenja, područja zadnjeg dijela mozga počinju se polako smežurivati i smanjivati.

Autor će, na godišnjoj konferenciji Fonda za istraživanje Alzheimerove bolesti, zauzeti jasan i čvrst stav povodom neophodnosti borbe protiv ovakve vrste oboljenja.

“Ja sam među mnogim ljudima koji se bore kako bi dočekali dan kad će lijek biti otkriven”, iskreno je progovorio pisac Pratchett o svom stanju.

Pisac je rekao i kako osoba sa problemima senilnosti ima koliko i onih oboljelih od raka te da izgleda da se broj oboljelih od demencije povećava sa nadolazećim generacijama. U mnogim slučajevima se pokaže i da bračni partner pati koliko i oboljela osoba, dodao je slavni pisac.

“Šokantno je saznanje da količina novca koja se izdvaja za istraživanja Alzheimerove bolesti odgovara tek tri procenta od ukupnog novca koji se izdvaja za pronalaženja lijeka u borbi protiv raka”, zaključio je Terry Pratchett.