Nakon 9 mjeseci
7

Pisac Salman Rushdie prvi put se pojavio u javnosti nakon brutalnog napada, izgubio vid na jedno oko

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski i američki pisac Salman Rushdie prisustvovao je u četvrtak navečer svečanosti u New Yorku. Ovo je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon napada u kojem je umalo ubijen prošle godine.

Nagrađivani romanopisac, koji živi u New Yorku već 20 godina, izgubio je vid na jedno oko nakon što je izboden na sceni u augustu prošle godine dok je govorio u američkom umjetničkom centru.

U četvrtak mu je uručena počasna nagrada na događaju čiji je domaćin bio PEN America, grupa koja brani slobodu izražavanja i književnosti, čiji je Rushdie ranije bio predsjednik.

Ovaj 75-godišnjak, koji je nosio naočale sa crnim staklom preko desnog oka, fotografisan je na crvenom tepihu u Američkom muzeju prirodne historije u blizini Central Parka na Manhattanu. Njegovo prisustvo nije bilo najavljeno prije nego što se pojavio kako bi održao emotivno obraćanje ispred 700 gostiju.

"Terorizam ne bi trebao da nas teroriše. Nasilje nas ne smije odvratiti. Borba se nastavlja", rekao je Rushdie, prema saopštenju PEN America.

Rushdie je godinama živio skrivajući se nakon što je prvi iranski vrhovni vođa ajatolah Ruholah Homeini naredio njegovo ubistvo za ono što je smatrao bogohulnom prirodom "Sotonskih stihova", objavljenih 1988. godine.

Od tada je postao ikona slobode govora i još uvijek je otvoreni branilac moći riječi. 12. augusta, bio je na književnoj konferenciji u malom kulturnom gradiću Chautauqua u sjevernom dijelu New Yorka kada je muškarac sa nožem upao na binu dok je Rushdie trebao da počne da govori.

Izboden je 10 puta, a Rushdiejev književni agent Andrew Wylie otkrio je u oktobru da je izgubio vid na jedno oko i funkcionalnost jedne ruke. Promatrači i stražari su savladali napadača, koji je odmah uhapšen, optužen i zatvoren do suđenja.

Hadi Matar, 24-godišnjak iz New Jerseya sa libanskim korijenama, izjasnio se da nije kriv po optužbama za napad.

"Da nije bilo ovih ljudi, danas sigurno ne bih stajao ovdje. Bio sam meta tog dana, ali oni su bili heroji. Hrabrost tog dana bila je sva njihova. Njima dugujem svoj život", rekao je Rushdie okupljenima u četvrtak.

U februaru, nakon objavljivanja svog najnovijeg romana "Grad pobjede", pisac je u svom prvom intervjuu nakon napada rekao da se suočio s velikim poteškoćama u pisanju i da pati od posttraumatskog stresa.