Brutalan napad
74

Pisac Salman Rushdie, koji je prekjučer izboden u New Yorku, skinut s respiratora

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pisac Salman Rushdie skinut je s respiratora i ponovno može govoriti, dan nakon što je uboden.
Rushdie (75) napadnut je dok je govorio na događaju u državi New York i bio je u kritičnom stanju.

Njegov agent Andrew Wylie potvrdio je vijest američkim medijima, ali je prethodno rekao da bi autor mogao izgubiti oko.

Rushdie se godinama suočavao s prijetnjama smrću zbog svog romana The Satanic Verses, koji neki muslimani smatraju bogohulnim.

Muškarac optužen za napad izjasnio se u subotu da nije kriv za pokušaj ubistva te mu je određen pritvor bez kaucije.

Hadi Matar (24) optužen je da je istrčao na pozornicu i ubo Rushdieja najmanje 10 puta u lice, vrat i abdomen. Nakon napada Wylie je rekao da su Rushdieju presječeni živci u jednoj ruci, oštećena jetra i da će vjerojatno izgubiti oko.

Iako autorovo posljednje stanje još nije ažurirano, nekoliko kolega pisaca i naučnika tvitalo je svoje olakšanje saznavši da romanopisac sada može govoriti.

Michael Hill, predsjednik ustanove Chautauqua u kojoj se dogodio napad, također je tvitao vijest.

Henry Reese, koji je trebao intervjuirati Rushdieja na događaju, pretrpio je lakšu ozljedu glave. Suosnivač je neprofitne organizacije koja pruža utočište piscima prognanim pod prijetnjom progona.

Prije napada, Rushdie se spremao održati govor o tome kako su SAD služile kao utočište za takve pisce.

Romanopisac je bio prisiljen skrivati ​​se gotovo 10 godina nakon što su Sotonski stihovi objavljeni 1988. Mnogi muslimani reagirali su s bijesom na to, tvrdeći da je prikaz proroka Muhameda teška uvreda za njihovu vjeru.

Suočio se s prijetnjama smrću, a tadašnji iranski vođa, ajatolah Homeini, izdao je fetvu - ili dekret - pozivajući na ubistvo Rushdieja, odredivši nagradu od 3 miliona dolara za autorovu glavu.

Fatva je i dalje aktivna, i iako se iranska vlada distancirala od dekreta Homeinija, kvazi-službena iranska vjerska zaklada dodala je dodatnih 500.000 dolara nagradi 2012. godine.

Rushdie je rođen u Bombayu u Indiji 1947. godine. Poslan je u internat u Engleskoj prije nego što je otišao studirati historiju na Univeryitetu u Cambridgeu. Godine 2007. proglašen je vitezom za zasluge u književnosti.