|

Pirati u 2011. godini potukli rekorde s otkupninom

Pirati u 2011. godini potukli rekorde s otkupninom
0
F
FENA
7.12.2011. u 15:34
0
komentara
0

dijeljenja
Pirati u 2011. godini potukli rekorde s otkupninom
Godina 2011. tuče sve rekorde u visini otkupnina koje su naplatili somalski pirati, tražeći sve veće iznose, dok se istodobno smanjuje broj uspješnih napada, istaknuo je zamjenik zapovjednika operacije EU-a za suzbijanje piratstva.
- Ove godine tučemo sve rekorde u visini otkupnina. Pirati su u 2011., koja još nije gotova, dobili 135 miliona dolara, a lani 80 miliona, rekao je kontraadmiral Christian Canova u razgovoru za internetsku stranicu Bruxelles2, koja se bavi evropskom vanjskom politikom i odbranom.

Taj nagli skok povezan je s "eksponencijalnim povećanjem visine otkupnine po brodu". Pirati su 2007. godine u prosjeku dobivali oko 600.000 dolara po brodu, 2010. 3 miliona, a 2011. 4,6 miliona, dodao je, napomenuvši da se u novije vrijeme otkupnine penju i na 6 miliona dolara.

Zahvaljujući dijelom i prisutnosti međunarodnih vojnih snaga, broj trgovačkih brodova koje su pirati oteli "nikada nije bio niži", budući da je 2011. "oteto 8 brodova s 200 osoba", a lani je oteto 30 brodova. Premda je broj napada porastao oko 15 posto na godinu, "oni nisu bili toliko uspješni", uspio je tek svaki četrnaesti napad, a godinu ranije je uspio svaki četvrti.

Canova je rekao da se "ne trebamo zavaravati pričama o siromašnim Somalcima koji postaju pirati zbog bijednih uvjeta u kojima žive. Piratstvo je danas prije svega kriminalno poduzetništvo sa skupinama koje imaju samo jedan cilj: novac".

- Taj novac "ide u dijasporu. Reciklira se i na regionalnom nivou, u Somaliji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (za kupnju motora i goriva), u Džibutiju, dodao je Canova, prenosi Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.