Međunarodni pomorski biro
0

Pirati u 2010. godini oteli rekordan broj talaca - 1.181

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pirati su oteli rekordnih 1.181 talaca u 2010. godini, dok su otmice brodova u somalskim vodama eskalirale, saopćila je u utorak globalna agencija za pomorstvo.

Napadači su zauzeli 53 plovila širom svijeta u prošloj godini - od kojih su sva osim četiri kod obala Somalije - sudeći po centru za izvještavanje Međunarodnog pomorskog biroa sa sjedištem u Kuala Lumpuru, prenosi AP.

Broj talaca i otetih brodova "najviši je ikad zabilježen" otlkako je centar počeo pratiti napade 1991. godine. Kontinuirano povećanje tih brojki je alarmantno, navodi u saopćenju direktror centra Pottengal Mukundant.

U napadima u Somaliji oteto je 1.016 talaca koji se drže radi otkupnine, saopćio je centar. Somalski pirati trenutno drže 31 brod i 713 članova posade raznih nacionalnosti nakon što su do sada u ovoj godini oteli još četiri broda, dodaje se u saopćenju.

Somalski položaj na Rogu Afrike znači da pirati mogu koristiti njenu dugu obalu kako bi otimali brodove. Ta zemlja nema funkcionalnu vladu otkako je diktatura svrgnuta 1991. godine, a međunarodna flota ratnih brodova koja patrolira njenim vodama s mukama sprječava otmice.

Mornaričke patrole osujetile su brojne napade, ali se pirati kreću dalje od obale kako bi ojačali uspješnost svojih otmica, saopćio je centar za izvještavanje.

"Sve mjere poduzete na moru na ograničavanju aktivnosti pirata potkopane su zbog nedostatka odgovornih vlasti u Somaliji", navodi se u saopćenju.

Ukupno je zabilježeno 445 piratskih napada širom svijeta u prošloj godini, što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na 2009., saopćio je centar. Osam članova posade je ubijeno - od kojih se sva ubistva pripisuju somalskim piratima.

Nasilni napadi i oružane pljačke također su uočljivi u indonezijskim vodama, gdje je napadnuto 30 brodova. Bangladeš je zabilježio napad na 21 brod, uglavnom od napadača naoružanih noževima kod luke Chittagong, dok je Nigerija registrovala 13, uglavnom u blizini luke Lagos.