Svijet
0

Pirati smanjili otkupninu s 35 na pet miliona dolara

FENA
Somalski pirati koji su oteli ukrajinski brod "Faina" smanjili su u nedjelju otkupninu s 35 na pet miliona dolara, izjavio je direktor Istočnoafričkog programa za pomoć moreplovcima Andrew Mvangura.

Brod "Faina" je prevozio 33 tenka i "razno oružje" za Keniju, rekao je Januna Ali Jama, jedan od pirata.

Mvangura je objasnio da je do smanjenja otkupnine vjerojatno došlo jer su tenkovi stari i zato što su pirati suočeni s većom mogućnosti hapšenja ako pokušaju iskrcati teret, prenijela je njemačka agencija DPA.

U međuvremenu se jedan američki ratni brod približio veoma blizu "Faine" koja je oteta u četvrtak, ali se američka vojska nije oglasio o tome da li postoji mogućnost intervencije.

Istovremeno je ruski patrolni brod "Neustrašivi", iz sastava ruske Baltičke flote, krenuo ka ovoj zoni, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

Još nije jasno ko pregovara s piratima.

Kenijska vlada je saopćila da se ne smatra odgovornom za teret dok nije iskrcan, što znači da ukrajinska strana mora pregovarati o puštanju na slobodu posade, broda i oružja, naveo je Itar-Tass.

Ukrajinski ministar odbrane Jurij Jekanurov potvrdio je u subotu da je brod prevozio 33 tenka i "veću količinu vojnog materijala".

Tri motorna čamca s naoružanim ljudima presrela su u četvrtak brod koji je plovio pod zastavom Belizea, u međunarodnim vodama Indijskog okeana, ispred obala Kenije.

U posadi broda "Faina" je 17 Ukrajinaca, tri Rusa i jedan Letonac, potvrdilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.