{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Pinter je poredio SAD s nacističkom Njemačkom'

F
26.12.2008. u 16:49
0
4
'Pinter je poredio SAD s nacističkom Njemačkom'
0
'Pinter je poredio SAD s nacističkom Njemačkom'
Harold Pinter se okrenuo političkom pisanju u vrijeme kada su drugi vodeći ljevičarski dramaturzi spoznavali granice radikalnog pozorišta, piše Times od petka.
Politički svijet koji je Pinter prizivao, pak, smatra autor članka u Timesu, bio je ekstravagantna fantazija. U tom svijetu zapadne demokratije nisu primjer moralnog posustajanja ili nesavršenosti, već podmitljivosti i krvoločne pohlepe.

Times dalje navodi kako je Pinter poredio današnju Ameriku s nacističkom Njemačkom, kao i da je u svom govoru prilikom dobijanja Nobelove nagrade prije tri godine upitao, misleći na Tonyja Blaira i Georgea Busha: "Koliko ljudi treba pobiti prije nego što vas okarakteriziraj kao masovnog ubicu i ratnog zločinca?"

List, međutim, piše da ironija leži u tome što Pinter nije vidio ono što je uvidio Blair 1999. godine u vrijeme bombardiranja tadašnje Jugoslavije, a to je, piše dalje u Times, da poslije kolapsa komunizma međunarodni poredak nije prerastao u slobodan i miroljubiv sistem, već u atavističke i genocidne nacionalizme.

Oličenje toga za Tonyja Blaira su bili Sadam Husein i Slobodan Milošević, dok je Pinter bio protiv, kako je opisuje Times, neophodne i neodlučne NATO intervencije za zaustavljanje srpske agresije nad kosovskim Albancima. Pinter je NATO bombardiranje, pak, navodi se dalje u tekstu, opisao kao taktiku "poljubi me u zadnjicu ili ću ti razbiti glavu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: