Aerodrom u Izraelu
19

Pilot turskog aviona odustao od leta nakon što su putnici dobili fotografije avionske nesreće

D. B.
Kapetan aviona turske kompanije AnadoluJet odustao je od polijetanja s aerodroma u Izraelu nakon što su putnici na mobitele dobili fotografije avionske nesreće.

Izraelski zvaničnici su saopćili da se avion kretao aerodromom Ben Gurion kada su na mobitele putnika počele dolaziti fotografije avionske nesreće. Kapetan je odustao od polijetanja, a putnici i posada su napustili avion. Kompletan prtljag je ponovo pregledan.

Sedam mladih Izraelaca za koje se sumnja da stoje iza ovog incidenta nalaze se na ispitivanju, a avion AnadoluJeta je nakon detaljne provjere poletio s pet sati zakašnjenja.

Riječ je o Boeingu 737 u kojem je bilo 160 putnika, a polijetanje je obustavljeno nakon što su putnici obavijestili posadu o primljenim fotografijama. Potom je informisan i kapetan, koji je odlučio vratiti avion na terminal.

Izraelski mediji pištu da su fotografije poslane putem Appleove usluge AirDrop koja omogućava korisnicima slanje fajlova s jednog Appleovog uređaja na drugi, ali na kratkim udaljenostima. Sve fotografije su primljene na primjerke mobitela iPhone, a prikazivale su avion Turkish Airlinesa koji se srušio u Nizozemskoj 2009. godine, kao i još jedan avion koji se srušio u SAD-u 2013. godine.

Putnicima je rečeno da se mogu ukrcati u avion nakon detaljne provjere ili da mogu ostati u Izraelu.

Ovaj incident se dogodio dvije sedmice nakon što je kod porodice iz SAD-a na istom aerodromu pronađena granata. Porodica ju je navodno smatrala suvenirom.